LaIPA: Atvērto durvju dienas tiks rīkotas regulāri!

28.10.2021

LaIPA: Atvērto durvju dienas tiks rīkotas regulāri!

Pirmdien, 25. oktobrī, tiešsaistē norisinājās LaIPA Atvērto durvju diena. Tikšanās tika organizēta kā papildu iespēja biedriem uzzināt LaIPA darbības virzienus un apspriest aktuālos jautājumus pirms ikgadējās biedru kopsapulces.

Tikšanās laikā LaIPA izpilddirektore Liena Grīna sniedza informāciju par biedrības aktuālo finanšu situāciju laika periodā no 2021. gada janvāra līdz oktobrim, informējot, ka LaIPA biedru kopsapulcē pieņemtais plāns izpildīts 75% apmērā, oktobrī sasniedzot atlīdzību ieņēmumu summu 1 809 000 eiro.

LaIPA izpilddirektore uzsvēra, ka LaIPA prioritāte šobrīd ir strādāt ar tiem klientiem, kuriem tas ir atļauts esošajos pandēmijas un stingro ierobežojumu apstākļos. Šobrīd nav iespējas izrakstīt rēķinus, piemēram, sporta un deju klubiem, kafejnīcām, skaistumkopšanas saloniem, pasākumiem un citām publiskā izpildījuma vietām, kur mūzikas ieraksti netiek atskaņoti. Esošās epidemioloģiskās situācijas dēļ LaIPA atlīdzību ieņēmumos no publiskā izpildījuma segmenta ir vērojams finansiāls kritums 46% apmērā. Lai segtu šī krituma dēļ radušos finanšu samazinājumu, par 12% ir samazinātas administratīvās izmaksas, kas saistītas ar attālināto darbu un saimnieciskajām izmaksām. Pozitīva tendence 2021. gada LaIPA atlīdzību ieņēmumu budžetā ir vērojama atlīdzības ieņēmumu pieaugumā no privātās kopēšanas vai tā dēvētās datu nesēju atlīdzības jeb DNA. Pēc datu nesēju iekārtu saraksta papildinājuma ar viedtālruņiem, ārējiem un iekšējiem cietajiem diskiem, ieņēmumi no DNA ir vidēji palielinājušies trīs reizes, mēnesī sasniedzot 60 000 eiro.

LaIPA informē, ka 2021. gada jūlijā izpildītājiem un producentiem veikta atlīdzības izmaksa par 2020. gada mūzikas ierakstu publiskajiem atskaņojumiem, kopā izmaksājot 1 800 000 eiro. Atlīdzības tika izmaksātas 1488 lokālajiem izpildītājiem un 861 producentiem, kā arī ārvalstu ierakstu kompānijām, kolektīvā pārvaldījuma organizācijām un neatkarīgajiem aģentiem – vairāk nekā 70 000 lokālajiem un ārvalstu tiesību īpašniekiem. Izmaksu aprēķinā piedalījās 669 000 fonogrammas, kas veido 94% no kopējās atlīdzību sadalei novirzītās summas. Lokālajiem izpildītājiem un producentiem tika izmaksāti 48%, bet 52% – ārvalstu tiesību īpašniekiem.

Laika posmā no 2021. gada janvāra līdz septembrim ir izsniegti nepilni 5000 fonogrammu ISRC kodi, kas nozīmē, ka šogad ir radītas gandrīz tikpat daudz jaunas fonogrammas. Lielākie ieņēmumi par Latvijā radītu fonogrammu publisku atskaņošanu ārzemēs ir no Vācijas, Lietuvas un Igaunijas.

LaIPA joprojām saviem biedriem piedāvā iespēju pieteikties atlīdzību avansam, kas ir 30% no iepriekšējā periodā saņemtajām izmaksām (šajā gadījumā no 2020. gada izmaksātās atlīdzību summas). Lai šo avansu saņemtu, aicinām sazināties ar LaIPA darbiniekiem.

Pēc biedru iniciatīvas tika sniegta informācija par LaIPA izglītības un kultūras aktivitātēm. LaIPA ir izturējusi Eiropas Savienības Intelektuālā īpašuma biroja konkursu un saņēmusi Eiropas finansējumu, lai līdz nākamā gada septembrim izstrādātu informatīvo mācību materiālu skolēniem un metodisko mācību materiālu skolotājiem par intelektuālā īpašuma aizsardzības jautājumiem. Paralēli darbam ar materiāla izstrādi, tiek veidota arī vietne ar provizorisko nosaukumu “Autortiesību skola”, kurā plānots sniegt nepieciešamo informāciju par autortiesību un blakustiesību jautājumiem atbilstoši vispārējās izglītības standartam 4 vecuma grupām.

Tikšanās laikā tika uzdots jautājums par “Zelta Mikrofons” tapšanas procesu. Atbildi sniedza LaIPA padomes priekšsēdētāja Elita Mīlgrāve, kura ir arī mūzikas ierakstu gada balvas organizatore. Elita Mīlgrāve uzsver, ka, neskatoties uz esošajiem ierobežojumiem, “Zelta Mikrofons” tiek organizēts. Piektdien, 22. oktobrī, Latvijas Mūzikas producentu apvienības (LaMPA) sēdē tika pabeigta nolikuma un pieteikuma kārtības izstrāde. Plānots, ka pasākums norisināsies 2022. gada 26. februārī kā apbalvošanas ceremonijas filmēšana studijā, pasākuma raidlaiku pārceļot no otrdienas uz sestdienu. Žūrijā tiek saglabāts pērnā gada žūrijas sastāvs ar mērķi to papildināt ar jauniem žūrijas locekļiem. Iepazīties ar žūrijas locekļiem iespējams “Zelta Mikrofona” mājaslapā. Elita Mīlgrāve uzsver, ka ļoti nepieciešami tādi žūrijas locekļi, kuri būtu gatavi izvērtēt mūziku, kas nav tikai populārās mūzikas žanrs vien, bet gan pārstāv arī citus, ne tik tradicionālus mūzikas žanrus. Pagājušajā gadā mūziķi savus pieteikumus varēja iesniegt bez maksas, kas palielināja ierakstu daudzumu un arī žūrijas darbu, tādēļ šogad viens mākslinieks varēs bez maksas iesniegt divus pieteikumus jebkurā žanrā, bet nākamie maksās tāpat kā iepriekš – 25 eiro. Iespējams, parādīsies jauna nominācija saistībā ar mūzikas straumēšanu.

Nākamgad plānotas izmaiņas LaIPA fonogrammu datu reģistrācijas sistēmā. Aicinām izpildītājus un producentus reģistrēt, labot un papildināt savu fonogrammu katalogu, lai veiksmīgi varētu nomigrēt fonogrammu datus uz jauno sistēmu.