Mūzika biznesam: nekaitini klientus - atsvaidzini Ziemassvētku mūzikas sarakstu!

05.12.2017

Mūzika biznesam: nekaitini klientus - atsvaidzini Ziemassvētku mūzikas sarakstu!

Vai vari iedomāties decembra iepirkšanos bez “Zvaniņš skan”, “Klusa nakts, svēta nakts“, “Let it Snow!” vai citām tradicionālajām Ziemassvētku dziesmām? Domājams, lielākā daļa atbildēs noliedzoši. Taču, vai zināji, ka nepārdomāta dziesmu saraksta izvēle var mazināt vēlmi iepirkties vai apmeklēt tirdziņus un citas tirdzniecības vietas?

Atsaucoties uz nesen veikto Goldsmitas Universitātes pētījumu, atkārtoti dzirdot vienas un tās pašas Ziemassvētku dziesmas, cilvēks kļūst aizkaitināts un uzvilkts. Pētnieki noskaidrojuši, ka tieši šīs dziesmas izraisa u-veida reakciju: pirmo reizi, izdzirdot jau mazliet piemirstos, iemīļotos meldiņus, rodas priecīga un svinīga noskaņa, taču klausoties to pašu dziesmu jau desmito vai piecpadsmito reizi, rodas spēcīga pretreakcija un nepatika. Tas, savukārt, negatīvi ietekmē pircēja uzvedību veikalā vai tirdziņā ­– proti, dāvināšanas gars krietni vien noplok.

Protams, bez Ziemassvētku meldiņiem neiztikt, taču būtiski ir ievērot saprātīgu balansu starp parastajām brīvdienu tipa dziesmām un ierastajām gada izskaņas melodijām. Pētījums pierāda, ka pareizais dziesmu samērs pozitīvi ietekmē apmeklētājus – viņi tirdzniecības vietā pavadīs vairāk laika un visdrīzāk tur arī sarūpēs dāvanas.

Turklāt, svarīgi nepieturēties pie pirms desmit gadiem sastādīta mūzikas saraksta, bet to ik gadu atsvaidzināt. Viens no intriģējošākajiem šī gada albumiem ir Sia “Everyday Is Christmasun tajā iekļautais mazliet smeldzīgais singls “Snowman“, kā arī rokenrola ritmos ieturētais Gvenas Stefānijas un Bleika Šeltona kopdarbs "You make It Feel Like Christmas". Kas attiecas uz mūsu pašmāju māksliniekiem, viens no karstākajiem jaunumiem, ir Dona skaņdarbs "Zelta kamanas", kas iedziedāts kopā ar Rīgas Doma kora skolas audzēkņiem. Sava mūzikas saraksta papildināšanai iedvesmu var smelties portāla “ThoughtCo” sagatavotajā apskatā.

Pircēji novērtēs īpaši atlasītu un viņiem pieskaņotu mūziku. Piemēram, mākslas pop-up veikaliņā atskaņojot Džudijas Gārlendas “Have Yourself a Merry Little Chritmas”, hipsteru iecienītā dizaina viekaliņā Sufjana Stīvensa “Christmas Unicorn”, bet rokkafejnīcā - AC/DC “Mistress for Christmas”. Starp citu vadošais mūzikas žurnāls “Rolling Stone” apkopojis  metāla mūzikas Ziemassvētku dziesmu sarakstu. 

Lūk, vēl daži mūzikas straumēšanas platformā “Youtube” atrodami saraksti iedvesmai:
1. Modernās Ziemassvētku dziesmas.
2. Jautrās Ziemassvētk dziesmas.
3. Ziemassvētku dziesmas metāla mūzikas faniem.

Atgādinām, ka Latvijā, atskaņojot mūziku Ziemassvētku tirdziņā vai citā tirdzniecības vietā, nepieciešams saņemt Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības (LaIPA) atļauju. Vairāk informācijas par līgumiem un tarifiem mājaslapā laipa.org.