Mūzika noskaņojuma radīšanai kafejnīcās un restorānos

17.11.2017

Mūzika noskaņojuma radīšanai kafejnīcās un restorānos

Brīvdienās cilvēki bauda laiku, ko var pavadīt kopā ar draugiem un ģimeni, bieži plānojot arī dažādu kafejnīcu, bāru un restorānu apmeklējumu. Bet vai zinājāt, ka mūzika var palīdzēt cilvēkus gan ilgāk noturēt konkrētā vietā, gan paātrināt apmeklējumu, izmantojot dažādus mūzikas stilus un skaļumu?

Lielbritānijā tika veikts pētījums, kurā aptaujāja pašus bāru un kafejnīcu īpašniekus. Aptaujas rezultātā tika noskaidrots, ka 80% respondentu tic – mūzika palīdz mazināt saspringumu un novērš neveiklus klusuma brīžus. Vēl 68% piekrīt, ka mūzika ir viens no pamatnoteikumiem, lai klienti atgrieztos atkārtoti un 73% novērojuši, ka atbilstoša mūzika palielina ieņēmumus. 93% respondentu arī atzina – mūzika rada klientiem patīkamu atmosfēru. Vēl kādā citā aptaujā, trešdaļa aptaujāto īpašnieku pat atzīmēja, ka drīzāk zaudētu dienas ienākumus nevis pavisam atteiktos no mūzikas.

Jāņem vērā , ka mūzikai dabiski jāsaplūst ar noskaņu un dekorācijām, padarot to par daļu no telpas. Piemēram, klasiskam restorānam piemērotāka būs pieklusināta klasiskā vai instrumentālā mūzika, bet bāriem nav jābaidās no skaļas mūzikas. Zinātnieki Francijā pierādījuši, ka skaļa mūzika bārā motivē cilvēkus dzert ātrāk un vairāk.

Atrodami dažādi padomi par to, kāda mūzika ir vispiemērotākā kafejnīcām, bāriem un restorāniem. Arī mūzikas straumēšanas servisos, piemēram, Spotify atrodami dziesmu saraksti, kas pielāgoti biznesa vajadzībām. Vietne playlist.net apkopo mūzikas sarakstu, no kuriem iedvesmoties.

Taču atcerieties, lai publiskā vietā atskaņotu mūziku, nepieciešams saņemt licenci no Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības (LaIPA). Licence maksā sākot no 12.82 eiro ceturksnī. Ar tarifiem un līgumu iespējams iepazīties šeit.

Avoti:

  1. musicworksforyou.com
  2. laipa.org
  3. theguardian.com