Jaunās valsts nodokļu politikas pamatnostādnes – ko gaidīt izpildītājiem un producentiem?

22.05.2017

Autors: Parmuziku.lv

Jaunās valsts nodokļu politikas pamatnostādnes – ko gaidīt izpildītājiem un producentiem?

Finanšu ministrija izstrādājusi nodokļu reformas 2018. – 2021.gadam, kas ietekmē arī autoratlīdzību izmaksas un ar tām saistītos nodokļus.

Nodokļu reformas paredz noteikt autoratlīdzībām iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes:

  • 20% apliekamajam ienākumam līdz 45 000 eiro gadā,
  • 23% apliekamajam ienākumam virs 45 000 eiro gadā,
  • paredzēts arī noteikt autoratlīdzībām 5% valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) likmi no izmaksātāja līdzekļiem (pensiju apdrošināšanai), ko ietur izmaksas brīdī, ja autoratlīdzība pārsniedz 430 eiro mēnesī, ieturētā summa tiek novirzīta 1.un 2. pensiju līmenim. Ja autoratlīdzība ir mazāka par 430 eiro mēnesī izvērtē iemaksas ieskaitīšanas iespēju 3.pensiju līmenī,
  • autortiesību mantiniekiem – saglabājas līdzšinējā kārtība, t.i., VSAOI iemaksas nav jāveic.

Piemēram, ja autoratlīdzībās tika izmaksāti 500 eiro, no tiem 23% sastādīja iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) un autoratlīdzību saņēmējs saņēma 413.75 eiro. Pēc jaunā regulējuma pie tās pašas summas tiktu pievienoti jaunie nodokļi un autors saņemtu 405.00 eiro (5% VSAOI un 20% IIN) vai 394.50 eiro (5% VSAOI un 23% IIN).

LaIPA izpildītājiem un producentiem pienākošās autoratlīdzības aprēķinu veic saskaņā ar likumu “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”  un  MK noteikumiem Nr.899, kas paredz likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” normu piemērošanas kārtību. No aprēķinātās autoratlīdzības summas ieturot iedzīvotāju ienākuma nodokli, sākotnēji tiek ņemti vērā autora izdevumi, kas netiek aplikti ar IIN. Atlikušajai atlīdzības summai piemēro iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi 23%, ko ietur atlīdzības izmaksas brīdī un pilnā apmērā ieskaita valsts budžetā.

 Pēc jaunajām valsts nodokļu politikas pamatnostādnēm, visām izmaksājamām autoratlīdzībām virs 430 eiro tiks piemērots jau esošais 23% IIN, kā arī papildu 5% VSAOI.

Uzskatām, ka rosinātās izmaiņas neveicinās Latvijas mūzikas industrijas attīstību. Kopā ar kolēģiem no Autortiesību un komunicēšanas konsultāciju aģentūras / Latvijas Autoru apvienības (AKKA/LAA) esam vērsušies Labklājības un Kultūras ministrijās, aicinot tās izvērtēt plānotās izmaiņas. Labklājības ministrija šobrīd veido darba grupu, kurā iesaistīsimies un paudīsim savu viedokli, kopā meklējot labāko risinājumu rosinātajām izmaiņām, 

par valsts nodokļu politikas pamatnostādnēm stāsta Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības (LaIPA) izpilddirektore Liena Grīna.

 Vairāk par valsts nodokļu politikas pamatnostādnēm 2018.-2020. gadam lasīt šeit:   http://www.fm.gov.lv/lv/nodoklu_reforma/