"Fonds Līdzskaņa" aicina: noskrien apli mūziķu atbalstam! Notiks trešais mūziķu labdarības skrējiens

05.09.2024

Autors: Aiga Leitholde

Sestdienā, 14. septembrī, Rīgā pie Māras dīķa notiks jau par labu tradīciju kļuvušais Mūziķu skrējiens "Pieliec plecu!". Šogad mūziķi, viņu atbalstītāji un vienkārši skriešanas entuziasti pulcēsies trešo reizi, lai ar savu dalību skrējienā atbalstītu dzīves grūtībās nonākušus mūziķus.

"Domāju, ka tā ir lieliska tradīcija – visiem kopā pulcēties, aktīvi atpūsties un pie viena arī palīdzēt citiem," Mūziķu skrējiena "Pieliec plecu!" nozīmi akcentē "Fonda Līdzskaņa" vadītāja, Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības izpilddirektore Liena Edvardsa. "Katram no mums dzīvē var pienākt brīdis, kad vajadzīga līdzcilvēku palīdzība un atbalsts. Un šī skrējiena mērķis ir atbalstīt nelaimē vai grūtībās nonākušos mūziķus. Kopā priekos – radošajā jaunradē, koncertos, mūzikas baudīšanā – un kopā sniedzot atbalsta pleca sajūtu arī nelaimē."


Labdarības skrējienā var izvēlēties divas distances – 1,3 km vai 5,2 km jeb vienu vai četrus apļus apkārt Māras dīķim –, distances var veikt skrienot, soļojot vai nūjojot. Skrējienam nav vecuma ierobežojuma, un katrs no dalībniekiem finišā saņems nopelnīto medaļu, savukārt dalības maksa – ziedojums 10 eiro apmērā – tiks novirzīta "Fondam Līdzskaņa", kas sniedz mūziķiem atbalstu veselības un sadzīvisku problēmu pārvarēšanai.

Reģistrēties skrējienam var, aizpildot dalības formu "Fonda Līdzskaņa" e-veikalā. Skrējiena dienā, sestdienā, 14. septembrī, dalībnieku pulcēšanās un iesildīšanās notiek no plkst. 10.30 līdz plkst. 10.50. Starts skrējienam 1,3 km (1 aplis) un 5,2 km (4 apļi) distancēs tiek dots plkst. 11. Katrs skrējiena dalībnieks piedalīsies arī atbalstītāju balvu izlozē. Kā ierasts, būs arī muzikāli pārsteigumi. Pasākuma noslēgums paredzēts ap plkst. 13.30.

"Pirmajā reizē pirms diviem gadiem mēs vācām līdzekļus palīdzības sniegšanai mentālās grūtībās nonākušiem mūziķiem, jo tas bija laiks, kad tikko beigusies pandēmija, koncertu un radošā dzīve apstājusies, daudziem radošiem ļaudīm tas radīja nopietnas problēmas," atceras Liena Edvardsa. Pērn līdzekļi tika vākti sociāli radošo nometņu organizēšanai: ""Fonda Līdzskaņa" nometnēs tiekas aktīvi koncertējoši un aktīvajā mūzikas dzīvē esoši mūziķi, producenti, mentori ar mūziķiem, kuri dažādu iemeslu, pārsvarā veselības problēmu, dēļ ir "izkrituši" no radošās aprites. Un šādas tikšanās palīdz viņiem gan psiholoģiski, gan arī, protams, dod iespēju atgriezties apritē," skaidro "Fonda Līdzskaņa" vadītāja.

Katrs skrējiens ir gan aktīvā atpūta, gan arī iespēja baudīt mūziķu "kompāniju" – gan skriešanas distancē, gan skrējiena izklaides programmā. Abos iepriekšējos skrējienos par visu dalībnieku labsajūtu un entuziasmu distancē kā komentētājs rūpējās un arī muzikālus priekšnesumus sniedza populārais mūziķis Atis Zviedris.

"Tā ir lieliska iespēja apvienot patīkamo ar lietderīgo – pirmkārt, skrējiens kopā ar amata brāļiem un māsām, izbaudot lielisku atmosfēru, otrkārt, vienlaicīgi palīdzēt kādam, kurš tieši šobrīd sauc pēc palīdzības. Esmu priecīgs būt daļa no "Fonda Līdzskaņa" komandas, un, ja būs tāda iespēja, tad šogad arī piedalīšos skrējienā," uzsver mūziķis Atis Zviedris.


Pērn Atis kopā ar kolēģiem – "Fonda Līdzskaņa" mūziķu "komandu" Katrīnu Dimantu, Iru Dūdumu-Krauju, Herbertu Blūmbergu, Reini Briģi, Matīsu Uškānu un Andri Kauliņu, kā arī draugiem – grupām "Citi zēni" un "Pirmais kurss" sniedza koncertu, bet daudzi citi mūziķi, piemēram, Dons un grupa "Sudden Lights", kuplināja skrējēju pulku.

Arī šogad skrējienā piedalīsies populāri mūziķi, bet koncertā uzstāsies duets "Vēstulēs", savukārt pie dīdžeja pults, tāpat kā pērn, būs "Radio SWH" dīdžejs Artis Volfs. Un, protams, ikvienam dalībniekam un mūzikas fanam būs iespēja gan satikt, gan kopā skriet, gan sabildēties ar saviem iemīļotajiem mūziķiem.

Sociāli aktīvā mūziķe Katrīna Dimanta ir viena no "Fonda Līdzskaņa" lielākajām atbalstītājām – viņa iesaistās gan dziesmu rakstīšanas nometnēs, kur daļa no fonogrammai pienākošās atlīdzības tiek novirzīta fonda vajadzībām, gan aktīvi stāsta par fonda iniciatīvām publiski.

Katrīna Dimanta saka: "Pirms pāris gadiem, kad aizbraucu uz "Fonda Līdzskaņa" dziesmu rakstīšanas nometni, es pat nezināju, cik liela iesaiste un kāda vērtība šim fondam turpmāk būs manā dzīvē. Esmu daudz strādājusi ar mūziķiem, fondu un tā popularizēšanu, esmu ļoti priecīga par šādu iniciatīvu. Arī Mūziķu labdarības skrējiens ir brīnišķīga iniciatīva – skrienot mēs paši jūtamies labāk, bet dalības maksa palīdz kādam, kam palīdzība nepieciešama. Es pati esmu saņēmusi fonda finansiālo atbalstu, kad manai kājai neplānoti bija jāveic operācija. Esmu par to pateicīga un tagad gatava dot atpakaļ – kādam citam mūziķim, kam palīdzība vajadzīga šobrīd!" 


Pirmajā mūziķu skrējiena gadā Katrīna Dimanta pati skrēja un skrējienam īpaši gatavojās. Otrajā gadā skriešanu diemžēl sanāca izlaist, jo tobrīd viņa varēja pārvietoties tikai ar kruķiem. Taču mūziķe vienalga piedalījās – kopā ar Ati Zviedri Katrīna iejutās komentētājas lomā.

Nodibinājumu "Fonds Līdzskaņa" 2016. gada nogalē dibināja Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība (LaIPA), iestājoties par mūzikas nozares sociālo vienlīdzību.

"Pirmsneatkarības laiks bija juku laiks, kad ļoti daudzas lietas, kas saistītas ar autortiesībām un radošo cilvēku atalgojumu, mums atbilstoši netika noregulētas, līdz ar to mūzikas nozarē ir populāri un tautā mīlēti mākslinieki, kuri šobrīd atrodas situācijā, kad vajadzīga kolēģu un mūzikas mīļotāju palīdzība. "Fonds Līdzskaņa" ir man personīgi svarīga iniciatīva. Atceros kādu sarunu ar "Jumpravas" mūziķi Aigaru Krēslu pirms nu jau teju desmit gadiem – tieši tad mēs nonācām pie atziņas par šāda fonda nepieciešamību, kas varētu palīdzēt dzīves nelaimēs nonākušiem mūziķiem," par "Fonda Līdzskaņa" tapšanu stāsta Liena Edvardsa.

Kopumā fonds ir sniedzis palīdzību vairāk nekā 50 mūziķiem un viņu ģimenēm.


Liena Edvardsa turpina: "Ir mākslinieki, kuriem mēs regulāri sniedzam palīdzību, tajā skaitā Rolands Balodis-Ūdris, Arnis Mednis, Roberts Gobziņš u.c. Iesaistāmies akcijās arī konkrēta mērķa ziedojuma savākšanai – Harija Zariņa operācijai nepieciešamos līdzekļus vairāk nekā 32 000 eiro apmērā savācām pāris dienu laikā. Sniedzam atbalstu arī mūziķu mentālās veselības uzlabošanai, kas mūsdienu globālā un ģeopolitiskā situācijā ir nepieciešams mums visiem, un jo īpaši to izjūt radošie cilvēki. Viņu darbs tiešā veidā ir saistīts ar publiku un to, ka viņi atdod sevi publikai. Manuprāt, "Fonds Līdzskaņa" ir kā lietussargs, zem kura grūtībās ir iespējams patverties."

"Fonds Līdzskaņa" ziedojumus vāc visa gada garumā, ne tikai organizējot Mūziķu skrējienu, kā arī veido kampaņas konkrētiem labdarības mērķiem. Tāpat fonda e-veikalā var iegādāties populāru mūziķu suvenīrus (cepures, diskus, apmaksātas meistarklases, gleznas, apģērbu u.c.). Visa šādi iegūtā nauda tiek novirzīta "Fonda Līdzskaņa" palīdzības mērķiem. Vairāk uzzini šeit