Vai zināji, kādā veidā mūzikas ieraksti nonāk mūzikas straumēšanas servisos?

07.07.2023

Vai zināji, kādā veidā mūzikas ieraksti nonāk mūzikas straumēšanas servisos?

Vai zināji, kādā veidā mūzikas ieraksti nonāk mūzikas straumēšanas servisos?

Viens no visbiežāk uzdotajiem jautājumiem no izpildītāju un producentu puses ir par mūzikas ievietošanu straumēšanas servisos un to, kā tiek administrēta atlīdzība par mūzikas ierakstu patērēšanu, izmantojot straumēšanas servisus.

Izziņai

Balstoties uz "Media Research" 2022. gada pētījuma datiem, digitālā mūzikas straumēšanas platforma ar lielāko kopējo abonentu skaitu joprojām ir "Spotify", kas aizņem teju 30,5% straumēšanas servisa tirgus daļu. Aiz tā seko "Apple Music" (13,7%) un "Amazon Music" (13,3%). "Spotify" ir pieejams vairāk nekā 200 reģionos (valstīs un teritorijās) visā pasaulē, platformai ir 489 miljoni lietotāju, no kuriem 205 miljoni izmanto "Premium" individuālo abonementu.

Kā notiek mūzikas ierakstu ievietošana un atlīdzības administrēšana straumēšanas servisos?

Jebkuram māksliniekam savas mūzikas ievietošana digitālajā vidē ir lieliska iespēja iepazīstināt visu pasauli ar savu radošo veikumu. Taču ne vienmēr ir saprotams, kā tiek administrēta atlīdzība un kā mūzikas ieraksti tiek ievietoti straumēšanas servisos.

Pirmkārt, jāatceras, ka mūzikas ierakstus straumēšanas platformās nevar ievietot tiešā veidā. Mūzikas ierakstu producentam vai ierakstu kompānijai ir jāizmanto digitālā mūzikas izplatītāja vai agregatora pakalpojumi, kas nodrošinās mūzikas nokļūšanu lielākajā daļā straumēšanas platformu, kā arī iekasēs atlīdzību atbilstoši katras straumēšanas platformas līguma nosacījumiem. Piemēram daži no tiem - "Distrokid", "CD Baby", "TuneCore", "iGroove", "Ditto" vai "Amuse". Vairāk lasi: https://ej.uz/digitalie_muzikas_izplatitaji.

LaIPA izpilddirektore Liena Edvardsa norāda, ka LaIPA neadministrē mūzikas ierakstu izmantošanu straumēšanas platformās, jo šādu pilnvarojumu LaIPA nav ne pēc likuma, ne pēc līguma ar pārstāvētajiem tiesību īpašniekiem. "Tās tiesības, kas saistās ar mūzikas ierakstu publiskošanu straumēšanas servisos ir pašu ierakstu īpašnieku ekskluzīvās tiesības padarīt šos ierakstus pieejamus sabiedrībai kādā no noteiktajām straumēšanas vietnēm vai platformām," skaidro LaIPA izpilddirektore.

Lai mūzikas ieraksti tiktu ievietoti straumēšanas servisos, paši ieraksta producenti vai ierakstu kompānijas slēdz līgumu ar digitālo mūzikas izplatītāju jeb agregatoru par fonogrammu ievietošanu un pārvaldīšanu straumēšanas platformās, tajā skaitā caur šo digitālo izplatītāju saņem blakustiesību atlīdzību par mūzikas ierakstu digitālajiem klausījumiem vai skatījumiem.

Kādā veidā, piemēram, "Spotify" maksā atlīdzību?

 "Spotify" iekasē divu veidu atlīdzību: blakustiesību atlīdzību par mūzikas ierakstu izmantošanu (blakustiesības) un autoratlīdzību par muzikālo darbu izmantošanu (autortiesības).

Blakustiesību atlīdzība par mūzikas ierakstu izmantošanu ir atlīdzība, kas tiek izmaksāta mūzikas ieraksta īpašniekam - parasti ierakstu kompānijai vai producentam. Atlīdzību izmaksā ar digitālā izplatītāja starpniecību, savukārt, ierakstu kompānija pēc tam to izmaksā izpildītājiem.

Autoratlīdzība par muzikālo darbu izmantošanu tiek izmaksāta autoriem. Ierasti tā tiek izmaksāta mūzikas izdevējiem vai autortiesību organizācijai, kura pēc tam izmaksā atlīdzību dziesmu autoriem.

Latvijā autoratlīdzības administrēšanu par muzikālo darbu izmantošanu straumēšanas platformās autori var uzticēt Latvijas autoru biedrībai "Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūra/Latvijas Autoru apvienība" (AKKA/LAA). Vairāk uzzini: https://ej.uz/AKKA_LAA_tiesibu_parvaldijums.

Galvenokārt straumēšanas platformas, tai skaitā arī "Spotify", maksā atlīdzību pēc straumēšanas koplietošanas modeļa, nevis par katru individuālo straumi. Koplietošanas modelis veidojas apkopojot visu straumējumu skaitu katrā valstī vai reģionā un aprēķinot, cik no kopējām straumēm pieder ieraksta īpašniekam, tādejādi nosakot mūzikas ierakstu izmantojuma procentuālo vērtību. Mūzikas ierakstu izmantojuma procentuālā vērtība tiek pareizināta ar katras valsts abonentmaksu un reklāmdevēju pakalpojuma apmaksu kopsummu, un tiek aprēķināta izmaksājamās atlīdzības summa.

"Spotify" atlīdzību izmaksas par mūzikas ierakstu izmantošanu veic reizi mēnesī, bet izmaksu regularitāte var atšķirties pēc līguma nosacījumiem ar digitālo izplatītāju. Pēc izmaksu veikšanas digitālajam izplatītājam, ierakstu kompānijai vai mūzikas izdevējiem, "Spotify" nekontrolē atlīdzību sadali individuāli starp tiesību īpašniekiem. Izpildītāji un autori savu atlīdzības daļu saņem caur ierakstu kompāniju vai izdevniecību, balstoties uz savstarpēji noslēgtajiem līgumiem.

 Plašāk par straumēšanas servisu apmaksas sistēmām lasi rakstā.