Pētījums liecina: Latvijas jaunieši turpina apzināti izvēlēties pirātisku saturu internetā

14.06.2022

Pētījums liecina: Latvijas jaunieši turpina apzināti izvēlēties pirātisku saturu internetā

Eiropas Savienības Intelektuālā īpašuma biroja (EUIPO) pētījuma dati liecina, ka Latvijas jaunieši vecumā no 15-24 gadiem turpina piekļūt pirātiskam saturam. Tā, piemēram, tikai 46% aptaujāto Latvijas jauniešu atzinuši, ka labprātāk dod priekšroku legālam digitālajam saturam. Eiropā šis rādītājs ir augstāks – vidēji 60%. Viens no digitālā pirātisma izvēles galvenajiem faktoriem joprojām ir pieejamība, taču arvien lielāka nozīme ir arī vienaudžu un sabiedrības ietekmei.

Digitālā vide mums paver neskaitāmas iespējas gan iegūt kvalitatīvas zināšanas, gan arī tīši vai netīši saskarties ar autortiesību un blakustiesību pārkāpumiem, tostarp pirātismu. Šeit patiesi nozīmīga loma ir tieši sabiedrības informētībai, jo pētījuma dati liecina, ka 12% respondentu ir piekļuvuši pirātiskam saturam nejauši, un 7% nemaz nezina, vai ir piekļuvuši pirātiskam saturam,” norāda LaIPA izpilddirektore un viena no projekta “Autorskola” dibinātājām Liena Grīna.

Latvijas jaunieši atzinuši, ka nelikumīgos avotus izmantojuši, lai skatītos filmas (70%), TV seriālus (62%), klausītos mūziku (41%), piekļūtu videospēlēm (45%), programmatūrām (37%) un e-grāmatām (31%), kā arī skatītos tiešraides sporta pasākumus (23%). Pētījumā apkopotā statistika liecina, ka Latvijā vidēji 25% jauniešu apzināti pēdējā gada laikā piekļuvuši pirātiskam saturam. Eiropā šis rādītājs ir zemāks – nelegālus avotus tīšuprāt izvēlas 21% aptaujāto jauniešu.

Lai uzlabotu bērnu un jauniešu informētību par autortiesībām, kā arī ar to pārkāpšanu saistītiem riskiem, jau šī gada aprīlī darboties sāka Autorskola – izglītojoša platforma autortiesību un blakustiesību apguvei skolu jauniešiem un pedagogiem. Kā norāda Liena Grīna, mājaslapā www.autorskola.lv pieejamie materiāli ir palīgs ikvienam – kā pedagogam, kurš vēlas interaktīvi un saistoši izglītot skolēnus, tā skolēnam, kurš vēlas uzzināt vairāk par citu darbu atbildīgu izmantošanu un sava intelektuālā īpašuma aizsardzību. Tāpat materiāli paredzēti arī vecākiem, kuri vēlas parūpēties par sava bērna drošu, uz zināšanām balstītu pieredzi digitālajā vidē un ārpus tās.

Nelegāla satura izplatīšana un izmantošana ne tikai vairo kiberkrāpšanas un kiberdraudu riskus, bet arī rada negatīvu ietekmi uz vidi un sabiedrību kopumā. Tā vien šķiet, ka finansiāls un morāls kaitējums tiek nodarīts tikai autoriem – patiesībā pirātiskais saturs degradē visu radošo industriju,” uzsver Liena Grīna, vienlaikus  norādot, ka ar pirātiska satura izplatītāju radītajām sekām var saskarties ikviena radošā persona. “Pat tādi pasaules līmeņa mākslinieki, kā mūziķu grupa Coldplay, ir piedzīvojuši sava mūzikas albuma nopludināšanu internetā, nedēļu pirms oficiālā albuma izdošanas datuma. Vairums skaļāko pirātisma gadījumu pasaulē saistās gan ar nelegāli iegūtu mūzikas failu, gan arī ar filmu publiskošanu. Šo “biznesu” ienākumi svārstās līdz pat vairākiem miljoniem eiro gadā,” stāsta Liena Grīna, vienlaikus aicinot ikvienu interesentu ieskatīties un izmantot www.autorskola.lv bezmaksas pieejamos materiālus – kā ikdienā, tā mācību procesā.

Par pētījumu

EUIPO 2022gada rezultātu pārskats par intelektuālo īpašumu un jaunatni tika publiskots šī gada jūnijā[1]. Kvantitatīvajā analīzē no 7. līdz 28. februārim piedalījās 22 021 Eiropas jaunietis vecumā no 15 līdz 24 gadiem. 2022. gada pārskatā par intelektuālo īpašumu un jaunatni sniegta jaunākā informācija par jauniešu attieksmi pret intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumiem pēcpandēmijas situācijā. Tajā aplūkotas abas intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu puses: tendences saistībā ar to, kā jaunieši iegādājas viltotas preces un piekļūst pirātiskam saturam, izvērtējot tās kopš 2016. gada.

 

[1] https://euipo.europa.eu/tunnel-web/secure/webdav/guest/document_library/observatory/documents/reports/IP_youth_scoreboard_study_2022/IP_youth_scoreboard_study_2022_en.pdf