Aicina uz praktiskām meistardarbnīcām un diskusiju par kopienas mūziķu pieredzi

08.10.2019

Aicina uz praktiskām meistardarbnīcām un diskusiju par kopienas mūziķu pieredzi

Lai veicinātu iekļaujošu, sociāli atbildīgu amatiermākslas procesu un paplašinātu jomas speciālistu praktiskās zināšanas, 2019. gada 17. un 18. oktobrī Rīgā norisināsies diskusija par mūzikas plašākas izmantošanas iespējām kopienas dzīvē, praktiskās meistardarbnīcas par muzikalitātes attīstīšanu un grupas darbu ar personām bez iepriekšējas pieredzes, kā arī angļu tradicionālās mūzikas koncerts.

Seminārs notiks 2019. gada 17. oktobrī Rīgā. Tā lekcijas un praktiskās nodarbības vadīs tautas mākslas un izglītības kompānijas “Wren Music” (Devona, Lielbritānija) speciālisti Merilina Takere (Marilyn Tucker), Pols Vilsons (Paul Wilson), Džons Daijers (John Dyer) un Mets Normens (Matt Norman). Nodarbības notiks angļu valodā, tiks nodrošināts tulkojums. Semināra ietvaros notiks trīs norises.

Pirmais pasākums būs plkst. 12.00 Latvijas Nacionālajā kultūras centrā - lekcija “Mūziķa darba iespējas sociālo uzdevumu risināšanā”. Dalībniekiem būs iespēja iepazīties ar Lielbritānijas kopienas mūziķa profesionālās darbības jomām, kompetencēm un praktiskā darba pieredzi.

Plkst. 14.00 dalībnieki dosies uz Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmiju, kur paralēlās grupās tiks vadītas mācību nodarbības “Praktiskā darba paņēmieni dziedāšanas un instrumentu spēles nodarbību vadīšanā un muzikalitātes attīstīšana personām bez iepriekšējas pieredzes”

Vakarā, plkst. 19.30 semināra dalībnieki pulcēsies LU Fizikas un matemātikas fakultātes bijušajās telpās (Zeļļu ielā 25), kur notiks praktiska nodarbība par grupas sagatavošanu kustību un deju nodarbībai, kā arī angļu tradicionālo deju meistarklase.

Kādu pienesumu mūzikas profesionālis var sniegt ar mūziku tieši nesaistītās darbības jomās – kopienas dzīves organizēšanā, mūžizglītībā, sociālajā aprūpē u.c.? Kādas papildu zināšanas un prasmes būtu nepieciešamas, lai paplašinātu mūziķu darbības iespējas, ko jaunu var piedāvāt esošā mūzikas izglītības sistēma? Kādu pievienoto vērtību sabiedrībai var dot atbildīgi veidots un vadīts amatiermākslas process?

Tā ir tikai daļa no plašā un daudzveidīgā jautājumu loka, par kuriem runāt ir aicināti kultūras darba un mūzikas izglītības speciālisti diskusijā par plašākām mūzikas izmantošanas iespējām kopienas dzīvē un sociāli atbildīgu amatiermākslas procesu. Diskusija notiks 2019. gada 18. oktobrī plkst. 12.00 Eiropas Savienības mājā. Tās dalībniekiem būs iespēja iepazīties ar britu pieredzi, kas līdzīgu uzdevumu risināšanai ir attīstījuši kopienas mūziķa (community musician) profesiju. Būs iespēja diskutēt arī par Latvijas situāciju, iezīmējot kultūras un kultūrizglītības darba iespējas un izaicinājumus. Diskusija norisināsies angļu un latviešu valodā, tiks nodrošināts tulkojums.

Paneļdiskusiju vadīs žurnāliste Māra Rozenberga, tajā piedalīsies:

  • Signe Pujāte, Latvijas Nacionālā kultūras centra direktore
  • Merilina Takere (Marilyn Tucker), tautas mākslas un izglītības kompānijas “Wren Music” mākslinieciskā direktore (Devona, Lielbritānija)
  • Inta Brence, Viļānu mūzikas un mākslas skolas direktore
  • Maruta Jostsone, kolektīvās muzicēšanas, dejas un ritmikas skolotāja, bērnu deju kolektīva "Sienāzītis" vadītāja

Pieteikšanās diskusijai šajā anketā līdz 2019. gada 11. oktobrim.

Pasākumi notiks biedrības “Sadarbības platforma” projektā “Roku rokā”, tos īstenos biedrība “Skaņumāja” sadarbībā Latvijas Nacionālo kultūras centru un British Council pārstāvniecības Latvijā finansiālu atbalstu.

Piektdien, 18. oktobrī, plkst. 19.00  ikviens aicināts uz kompānijas “Wren Music” Angļu tradicionālās mūzikas koncertu Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmijas Ērģeļu zālē (Krišjāņa Barona ielā 1). Ieeja bez maksas.