Cīņa ar satura pirātismu: 5 skaļākie pasaules piemēri

15.05.2019

Autors: Artis Ķekars

Cīņa ar satura pirātismu: 5 skaļākie pasaules piemēri

Pavisam nesen pēc sekmīgas Valsts policijas izmeklēšanas tika apturētas divas Latvijā populāras vietnes, kurās nelegāli retranslētas filmas – movieslv.com un cinemalive.tv. Zaudējumi izdarīti aptuveni 200 tūkstošu eiro apmērā. Vainīgajam vīrietim tika piespriests sods - 200 stundas piespiedu darba. Laikā, kad arī Latvijā ar nelegālu un autortiesību pārkāpjošu satura izplatīšanu norit aktīva cīņa, piedāvājam iespēju ieskatīties dažos no skaļākajiem gadījumiem, pasaulē.

Napster

1999. gadā, laikā, kad mūzikas industrija ražīgi audzēja savu peļņu gadu no gada, pārdodot arvien vairāk kompaktdisku saviem klausītājiem, 19 gadus vecais students Šons Fenings pamanījās gāzt lietu kārtību. Lai gan failu apmaiņa internetā nebija nekāda inovācija, ‘Napster’ bija pirmais serviss, kas lika uzsvaru tieši uz mp3 failiem. Pateicoties vienkāršībai un iespējai iegūt bezmaksas mūziku, ‘Napster’ ātri vien kļuva populārs jauniešu vidū – programmu vienubrīd lietoja teju 80 miljoni lietotāju.

2000. gada 13. martā roka smagsvari ‘Metallica’ iesūdzēja tiesā failu apmaiņas servisu, tādā veidā kļūstot par pirmajiem mūziķiem, kas uzsākuši cīņu pret digitālo pirātismu. Drīz pēc tam viņiem pievienojās arī hiphopa leģenda Dr. Dre. Arī Amerikas Ierakstu industrijas asociācijas (RIAA) vērsās tiesā ar prasību no servisa piedzīt piedzīvotos finansiālos zaudējumus. Saprotams, ‘Napster’ nespēja uzvarēt nevienā no prāvām un ar tiesas lēmumu tika panākta tā slēgšana 2001. gada jūlijā.

LimeWire

Līdzīgi kā priekštecis ‘Napster’ arī šī failu apmaiņas programma ļāva tās lietotājiem augšupielādēt un lejupielādēt failus pēc brīvas gribas, izmantojot P2P (peer to peer) datortīklu. Katra lejupielāde gan neiztika bez riskiem, proti, dažreiz gadījās, ka iecērētā mūzika vai videoklips ir pavisam kas cits vai arī sliktākajā gadījumā vienkārši tiek lejuplādēts datorvīruss.

Atširībā no ‘Napster’, kuru izdevās slēgt salīdzinoši ātri, ‘LimeWire’ darbojās netraucēts gandrīz dekādi, radot vairāku miljardu dolāru lielus zaudējumus mūzikas industrijai. Ņujorkas tiesa 2010. gada 26. oktobrī, pēc vairāku ierakstu kompāniju un Amerikas Ierakstu industrijas asociācijas (RIAA) sūdzībām, failu apmaiņas servisu pavēlēja slēgt un piesprieda tās īpašniekam Markam Gortonam 105 miljonus dolāru lielu naudas sodu.

The Pirate Bay

Zviedru pirātisma aizstāvju organizācija ‘Piratbyrån’ 2003. gadā laida klajā bezmaksas torentu apmaiņas pakalpojumu, kas funkcionēja zem ‘BitTorrent’ protokola, izmantojot jau iepriekšminēto P2P tīklu. Laika posmā no 2003. līdz 2014. gada novembrim ‘The Pirate Bay’ bija visapmeklētākā torentu vietne visā pasaulē, kā arī pateicoties publicitātei dažādos medijos vietne iemantojusi ikonisku statusu interneta pirātisma aizstāvju vidū.

‘Pirātu Līcis’ bieži bijis iesaistīts dažādās tiesas prāvās jau kopš tā pirmsākumiem – 2006. gada 31. maijā tā serverus konfiscēja zviedru policija, kā rezultātā lapa uz trīs dienām lietotājiem nebija pieejama. 2009. gada 17. aprīlī tiesa par vainīgiem autortiesību pārkāpumos atzina četrus lapas radītājus, piespriežot tiem gada cietumsodu un 4 miljonu dolāru lielu naudas sodu. 2014. gada 9. decembrī jau atkal tika konfiscēti vietnes serveri, reizē slēdzot virkni citu torentu vietņu. Gadu vēlāk zviedru varas iestādes aizliedza vietnei izmantot ‘.se’ domēnu.

KickassTorrents

2008. gada novembrī ASV izveidotā torentu vietne ‘KickassTorrents’ precīzi četrus gadus vēlāk apsteidza ‘The Pirate Bay’ un kļuva par visapmeklētāko torentu vietni pasaulē, taču prieki nebija ilgstoši.

Kā jau torentu vietnei pienākās arī ‘KAT’ savulaik radīja ne mazums raižu varas iestādēm. 2011. gada sākumā vietne pārcēlās uz Filipinām, mainot domēnu uz ‘.ph’. ASV Tieslietu departaments (DOJ) torentu vietnei neļāva atslābt un regulāri slēdza tās domēnus. Vietne mainīja domēnus ik pusgadu, nedodot varas iestādēm nepieciešamo laiku vest pienācīgu tiesvedību. 2013. gadā Pēc Amerikas Kinofilmu asociācijas (MPAA) lūguma ‘Google’ no meklēšanas rezultātiem izņem saites uz vietni.

Ironiski, bet vietnes uzturētāju ukraini Artjomu Vauļinu 2016. gada 20. jūlijā policija notvēra pēc tam, kad vīrietis veicis kādu pirkumu iekš ‘iTunes’. Transakcijā uzrādījušies tie paši bankas dati, kas izmantoti torentu vietnē, lai saņemtu naudu par izvietotajām reklāmām. Neilgi pēc tam vietne tika slēgta. Izmeklētāji lēš, ka vietne pelnīja 12 miljonus dolāru gadā vien ar reklāmu starpniecību.

 Megaupload

2005. gadā Honkongā dibinātā tiešsaistes failu glabāšanas un apskatīšanas vietne ‘Megaupload’ tika slēgta 2012. gada 19. janvārī pēc tam, kad tās īpašnieks jaunzēlandietis Kims Dotkoms tika aizturēts par autortiesību pārkāpumiem. Atšķirībā no daudzām citām pirātiska satura apmaiņas vietnēm, ‘Megaupload’ prioritātes bija tīri finansiālas, piedāvājot lietotājiem pēc iespējas plašāka rakstura gan bezmaksas, gan maksas saturu.

Pēc aresta Honkongas varas iestādes iesaldēja K. Dotkoma bankas kontus ar kopējo vērtību aptuveni 42 miljoni dolāru.