Ilze Priedīte: apmeklētājiem veikalā jājūtas kā mājās

03.12.2018

Ilze Priedīte: apmeklētājiem veikalā jājūtas kā mājās

Pētījumā “Mūzikas ietekme uz Latvijas pircēju iepirkšanās paradumiem” 72% norāda, ka veikals, kur tiek nodrošināta mūzika, ir pircējiem atvērtāks un draudzīgāks. Veikalu tīklā “top!” kopš novembra skan vienots, īpaši šī veikala klientiem piemērots “Vietējais top! radio”. Kā nonāca līdz šādai izvēlei un kā tika atlasīts radio atskaņotais saturs, ar savu pieredzi dalās veikalu tīkla “top!” mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja Ilze Priedīte.

Tas, ka klusums liek justies neomulīgi un mūzikai veikalos jābūt, ir vispārzināma patiesība. Daudzviet pasaulē uzskata, ka veikalos būtu jāskan neitrālai fona mūzikai, kas liek zaudēt laika atskaiti, taču veikalu tīkla “top!” mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja Ilze Priedīte skaidro, ka veikali “top!” ir vairāk maza formāta veikali, nevis hipermārketi un analizējot Latvijas iedzīvotāju paradumus un mūzikas gaumi, viņa nonākusi pie lēmuma, ka veikalos “top!” atskaņos mūziku, kas apmeklētājiem liktu pavadīt veikalā ilgāku laiku, jo skan to iemīļotā mūzika. Tas ir – lai cilvēki paliktu savā komforta zonā un dzirdētu līdzīgu mūziku, kādu klausās mašīnā, mājās vai darbā. Gala rezultātā tika izveidots Latvijas Zelta Fonda mūzikas saraksts, uz kuru balstās veikalu tīkla “top!” radio, kā pievienoto vērtību saturā tiek atskaņotas arī aktuālās ziņas un laika ziņas.

Neatkarīgas radio stacijas veikalu tīklos nav nekas jauns, to izmanto arī citi veikali Latvijā. Piemēram, Rimi un Drogas. “To, ka mūzikai ir jāskan, to saprot visi. Taču jautājums, vai tas, kas skan, ir atbilstoši zīmola tēlam. Ja netiek noteikts savādāk, bieži to, ko atskaņot veikalā, izlemj veikala vadītāji vai strādājošais personāls, vadoties pēc savas gaumes un izpratnes. Visbiežāk tā ir kāda no Latvijas komercradio stacijām. Līdz ar ko ieviešot vienotas vadlīnijas ir iespējams kontrolēt mūzikas formātu, kas atbilst zīmola vērtībām, kā arī pārraidīto saturu, tai skaitā reklāmas.” Ņemot vērā, to, ka mums ir svarīgi, kā jūtas mūsu darbinieki, ir svarīgi, lai mūzika un tās saturs patīk darbiniekiem, kuriem tā jāklausās visu dienu.

“Vietējais top! radio” atskaņo arī reklāmas, taču, lai izvairītos no apnicīgi gariem reklāmas blokiem, tās tiek integrētas pa vienai starp dziesmām. Šobrīd visā tīklā tiek atskaņots vienots saturs, taču nākotnē plānojam to pielāgot jau reģionālā līmenī.

Tā kā veikalu tīkls “top!” godā latviskās tradīcijas un vērtības, mūzika tiek piemērota arī nacionāla mēroga notikumiem, piemēram, valsts svētkiem un gadskārtām, kad tiek atskaņota tikai Latvijā radīta mūzika, tāpat arī Ziemassvētku gaidīšanas laikā skan atbilstoša mūzika.