Elīna Berklava: Mūzika ir kā labs draugs, kas palīdz un iedvesmo

24.08.2018

Elīna Berklava: Mūzika ir kā labs draugs, kas palīdz un iedvesmo

Konceptveikala M50 īpašniece Elīna Berklava ir pārliecināta, ka izvēlētajai mūzikai ir jābūt vieglai, brīvai un tādai, kas liek justies labi gan apmeklētājiem, gan pašiem darbiniekiem. Arī pēc M50 koncepta maiņas, dizaina apģērbu veikalam pievienojot mūsdienīgu bāru, spēkā palika tie paši noteikumi.

“Mūzikai ir liela loma manā dzīvē, tā sniedz enerģiju, iedvesmo un ir kā labs draugs, kas vienmēr ir blakus, un palīdz,” atzīst Elīna. Jau pašos pirmsākumos viņai bija skaidrs – mūzika šeit noteikti tiks atskaņota, un tālāk jau visi kopā apspriedušies par īsto un pareizo izvēli. Konceptveikalā M50 tiek atskaņota dažāda žanra mūzika, taču visbiežāk tā ir indīmūzika: “Nedzenamies pēc hitu atskaņošanas, jo tas nav mūsu formāts. Izvēlamies brīvu un nepiespiestu mūziku, kas visiem ļauj justies kā mājās”.

Mūzikas sarakstus lielākoties veido paši darbinieki un Elīna neslēpj, ka galvenais vadmotīvs ir darbinieka noskaņojums konkrētajā dienā un viņa mūzikālā gaume, līdz ar to katru dienu skan kaut kas cits.  M50 ir atvērts arī apmeklētāju ieteikumiem, un ne vienu reizi vien cilvēki, kuri rezervējuši galdiņu, vēršas ar lūgumu atskaņot sev iecienītu mūziku, uz ko darbinieki ir atsaucās un ir pretimnākoši.

“Katrai vietai ir svarīgi atrast savu īsto mūziku, kas piestāvētu tieši viņiem un liktu justies brīvi ne tikai viesiem, bet arī pašiem. Vieniem tā būs instrumentālā mūzika, otriem hiti, bet vēl trešiem – klasiskā mūzika,” stāsta ir Elīna.

Elīna ir dažādu mūzikas žanru piekritēja, tomēr atzīst, ka izvairās no smagās un metāla mūzikas atskaņošanas veikalā. Viņa uzsver, ka veikalos un kafejnīcās nevajadzētu atskaņot arī radio. Lai dažādotu muzikālo vidi, vismaz divas reizes mēnesī bāra telpās tiek rīkoti dzīvās mūzikas vakari, kuros koncertu sniedz dažādi mūziķi mūziķi. “Šādi var veicināt lielāku apmeklētāju pieplūdumu, un palutināt savus klientus ar jauku, muzikālu vakaru. Par vēl vienu patīkamu aspektu šādiem vakariem var uzskatīt novērojumu, ka reizēm tieši jaunu, vēl nedzirdētu mūziķu uzstāšanās atstāj spēcīgu iespaidu - pārsteidz jauniešu entuziasms un kvalitatīvais izpildījums,” atklāj Elīna. 

Par pētījumu “Mūzikas patēriņa indekss”

Biedrība “Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība” sadarbībā ar pētījumu kompāniju “Kantar TNS” veic pētījumus par mūzikas klausīšanās paradumiem, aptaujājot ekonomiski aktīvos Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18-55 gadiem. Pētījuma jautājumi ir sadalīti divās daļās – regulārie jautājumi, kas attiecas uz iedzīvotāju mūzikas patēriņu un viedokli par mūzikas radītāju tiesību ievērošanu, un mainīgā jautājumu daļa, kuras mērķis ir noskaidrot sabiedrības attieksmi pret aktuālajiem notikumiem mūzikas nozarē dinamikā.