Klasiskā mūzika mazina risku saslimt ar sirds slimībām

06.04.2018

Klasiskā mūzika mazina risku saslimt ar sirds slimībām

Viens no vesela organisma pamatnoteikumiem ir emocionālais balanss – un, kā zināms, mūzika ļoti labi spēj diriģēt emocijas. Zinātnieki noskaidrojuši skaņdarbus, kas spēj balansēt sirds ritmu un tādējādi aizkavēt vai izvairīties no sirds slimībām.

Nis Universitātē Serbijā 2013. gadā tika veikts eksperiments, kurā sirds slimnieki tika sadalīti trīs grupās – vieni ik dienu veica specifiskus vingrojumus, otri piedalījās gan vingrošanā, gan 30 minūtes dienā klausījās pašu izvēlētu mūziku, pēdējie – klausījās mūziku, bet nevingroja. Vislabākos rezultātus uzrādīja tie pacienti, kas apvienoja sportiskās aktivitātes ar mūzikas klausīšanos – viņu fiziskās spējas palielinājās par 39 procentiem.

Savukārt Oksfordas Universitātes pētījums norāda, ka tās kompozīcijas, kas atbilst ķermeņa ritmam, varētu tikt izmantotas sirdsdarbības kontrolei. Vadoties pēc British Society of Cardiovascular Society  Mančesteres konferencē prezentētā pētījuma, lai samazinātu sirdsdarbības ātrumu un pazeminātu asinsspiedienu, mūzikai jābūt ar atkārtotu 10 sekunžu ritmu. Kā vieni no spilgtākajiem piemēriem tiek minēti Džuzpes Verdi Va Pensiero, Džakomo Pučīni Nessun Dorma un Bēthovena 9. Simfonija. Atkārtotā ritma nozīmi apstiprina tas, ka Franča Šūberta Ave Maria latīņu valodā samazina sirds ritmu, bet tulkotās versijās vairs nē. Sirdij par labu nākot arī Verdi, Bēthovena un Pučini skaņdarbi, kas pazemina asinsspiedienu.

Interesanti, ka nepatīkama mūzika, salīdzinot ar patīkamu, pazemina sirds ritmu, bet klusumā sirds ritms vienmēr būs rimtāks nekā, klausoties mūziku.

Taču, lai nonāktu līdz situācijai, kad ārsti  sirds slimniekiem izrakstītu 30 minūšu devu Bēthovena vai Šūberta mūzikas, vēl būtu jāveic nopietnāki pētījumi – apgalvo profesors Džeremijs Pīrsons (Jeremy Pearson), British Heart Foundation direktors. Bet viņš nenoliedz, ka mūzikas spēja mazināt stresu katrā ziņā var ietekmēt kardiovaskulārās slimības un tās nomierinošajam efektam ir potenciāls sirds slimību ārstēšanai. Ja ārstniecības process nevar balstīties uz mūzikas klausīšanos vien, tā  katrā ziņā var būt noderīga asistente. 

Avoti:
http://sites.psu.edu/; http://harmonyandbalanceca.weebly.com
https://www.telegraph.co.uk/news/health/news/11660663/classical-music-blood-pressure-heart-disease.html
https://www.cardiosmart.org/News-and-Events/2015/10/Music-Boosts-Heart-Health
https://www.huffingtonpost.co.uk/2013/09/02/music-heart-disease-benefit_n_3854827.html