Trokšņi ceļā uz produktivitāti! Kādēļ birojā atskaņot ambientos trokšņus?

23.02.2018

Trokšņi ceļā uz produktivitāti! Kādēļ birojā atskaņot ambientos trokšņus?

Kādas tik metodes neizmantojam, lai darbā būtu produktīvāki, radošāki un enerģiskāki. Bieži vien talkā nāk mūzika, taču ne visiem derēs vienas un tās pašas dziesmas vai skaņdarbi. Pētnieki pierādījuši, ka lielai daļai cilvēku koncentrēties palīdz arī tā dēvētais ambient noise jeb fona troksnis.

Atvērta tipa birojā mūzikas izvēle, kas labvēlīgi ietekmētu darbinieku darba spējas, nebūt nav tik vienkārša – arī uzcītīgi sekojot līdzi jaunākajiem pētījumiem par mūzikas žanriem, kuri ļauj paveikt vairāk uzdevumus. Ja mūzika nebūs klausītāja gaumē, tā tik un tā mazinās kopējo entuziasmu un darba efektivitāte kritīsies.

Dziesmas bieži vien satur emocionālu saturu, arī tajās dzirdamie vārdi var novirzīt domas citās tālēs. Toties trokšņi ir un paliek trokšņi. Tie ir gana neitrāli un, kā izrādās, – gana efektīvi, lai uzrādītu labākus rezultātus darbā. Izdevumā Journal of Consumer Research 2012. gadā publicētajā pētījumā apgalvots, ka klausoties viena tipa fona trokšņus mērenā skaļumā, vairums cilvēku spēja ātrāk paveikt darāmo . Viens no iemesliem - smadzenēm tādējādi jāapstrādā daudz mazāk audiālās informācijas.

Trokšņu labvēlīgais efekts tiek izskaidrots šādi: iedomājies tumšu istabu, kurā ik pa laikam ieslēdz un izslēdz gaismas lukturīti. Apgaismojuma izmaiņām mēs pievēršam papildu uzmanību un to nevar nepamanīt. Savukārt, ja iedomājamies gaišu istabu, kurā tiek atkārtota šī pati darbība, mēs tai vairs nepievēršam uzmanību, jo gaisma ir nomaskēta. Līdzīgi darbojas trokšņi, maskējot uzmanību novērsošās sarunas un skaņas.

Internetā pieejamas dažādas platformas, kur iegūt dažādas ambiento trokšņu variācijas – sākot no tradicionālajām dabas skaņām kā lietus, sniega gurkstoņa zem kājām, pērkons, līdz  kafejnīcu  čalām. Piemēram, Hipstersound, SimplyNoise, A Soft Mur Mur, Snowyescape, aplikācija Thunderspace u.c.

Avoti:
https://www.fastcompany.com/3015970/why-ambient-noise-makes-you-more-productive-and-three-apps-that-do-it-right
http://www.businessinsider.com/the-best-music-for-productivity-2015-7
http://www.interlude.hk/front/8-surprising-ways-music-affects-and-benefits-our-brains/