LaIPA uzsāk mūzikas ierakstu zelta un platīna sertifikāciju

10.01.2024

Autors: Lāsma Līga Reisa, LaIPA; informācija plašsaziņas līdzekļiem 2024. gada 10. janvārī.

LaIPA uzsāk mūzikas ierakstu zelta un platīna sertifikāciju

Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība (LaIPA) sākot ar 2024. gada janvāri uzsāk starptautiskajiem kritērijiem atbilstošu mūzikas ierakstu sertifikācijas procesu. Iniciatīva tiek īstenota sadarbībā ar pieredzējušu Lielbritānijas uzņēmumu Ranger Computers, kas ir pazīstams ar plašu mūzikas straumēšanas datu analīzi. Latvijā radītiem mūzikas ierakstiem, kas izdoti sākot ar 2022. gada 1. janvāri būs iespēja iegūt zelta vai platīna statusu.

Latvijā un pasaulē pēdējos gados ir novērojama plaša digitālo mūzikas straumēšanas platformu izplatība. Tādi pakalpojumi kā Spotify, Deezer, iTunes, Apple Music, Amazon un YouTube ir revolucionizējuši mūzikas legālu pieejamību un izplatīšanu, padarot to ērti pieejamu plašākai auditorijai. Atspoguļojot globālo tendenci, saskaņā ar IFPI (Starptautiskā fonogrammu industrijas federācija) nesen veiktajiem pētījumiem, vairāk nekā puse pasaules interneta lietotāju, proti, 74%, 2023. gadā izmantoja licencētus audio straumēšanas pakalpojumus, lai klausītos sev tīkamo mūziku. Šis digitālās mūzikas izplatīšanas straujais pieaugums izceļ tiešsaistes platformu izšķirošo lomu mūsdienu mūzikas scēnā. LaIPA sertifikācijas procesa mērķis ir atspoguļot un godināt Latvijā populārākos mūzikas ierakstus, kuru rezultātus nosaka reālā mūzikas patērētāja uzvedība – ierakstu klausīšanās un lejupielāžu skaits, kas sniedz objektīvu un godīgu rezultātu.

LaIPA mūzikas ierakstu sertifikācija ir veidota atbilstoši IFPI standartiem ar skaidriem un precīzi definētiem kritērijiem. Zelta sertifikāts tiks piešķirts mūzikas ierakstiem par 2 000 000 straumju sasniegšanu, savukārt, par 4 000 000 straumju sasniegšanu tiks piešķirts platīna sertifikāts. Globālo skatījumu iekļaušana kritērijos uzsver Latvijas mūzikas potenciālo starptautisko ietekmi. Ievērojot Latvijas teritorijas principu, sertifikācijas procesā tiek uzsvērta Latvijā radītu mūzikas ierakstu nozīme, nodrošinot, ka sertifikācija pārstāv Latvijas mūzikas ekosistēmu. Sertifikācija attieksies uz mūzikas ierakstiem, kas izdoti sākot ar 2022. gada 1. janvāri, un tiks balstīta uz visaptverošu novērtējumu, kas ietver Latvijas oficiālo statistiku, apkopojot gan tādu straumēšanas platformu kā Spotify, Deezer, Apple Music un Youtube Music rezultātus, gan lejupielādes iTunes. Aprēķinu ziņā lejupielādes tiks pārdomāti pārvērstas straumēs, nodrošinot līdzsvarotu pieeju mūzikas ierakstu novērtēšanai. Viena dziesmas lejupielāde būs līdzvērtīga 100 straumēm, bet viena albuma lejupielāde - 1000 straumēm. Šāds aprēķina modelis nodrošina, ka abi digitālā patēriņa veidi ir taisnīgi pārstāvēti sertifikācijas procesā.

Sadarbība ar Ranger Computers, kas veic apjomīgu mūzikas ierakstu straumēšanas datu analīzi dažādās pasaules valstīs, tostarp Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, nodrošina, ka sertifikācijas process ir balstīts uz precīziem un uzticamiem datiem. Datu uzskaite par mūzikas ierakstu straumēšanu tika uzsākta jau 2022. gada 1. janvārī, ik nedēļu apkopojot Latvijā straumētāko ierakstu topus. 

"Singlu sertifikācijas procesa uzsākšana ir nozīmīgs solis Latvijas mūzikas ierakstu nozarei un LaIPA pārstāvētajiem tiesību īpašniekiem – izpildītājiem un ierakstu producentiem. Tas ne tikai tuvina nozari starptautiskajiem standartiem, bet arī piedāvā mūsu māksliniekiem un producentiem platformu, lai gūtu starptautiski nozīmīgu atzinību par saviem radītajiem darbiem. Šis solis ir izšķirošs, lai apliecinātu Latvijas mūzikas konkurētspēju pasaulē, kā arī veicinātu legālu mūzikas ierakstu patēriņu Latvijas sabiedrībā," komentē LaIPA izpilddirektore Liena Edvardsa.

Jaunā sertifikācijas sistēma ir nozīmīgs solis uz priekšu LaIPA pastāvīgajā misijā atbalstīt un celt Latvijas mūzikas ierakstu industrijas līmeni. Tā atspoguļo dziļu izpratni par mūzikas vides attīstību un LaIPA apņemšanos veicināt plaukstošu mūzikas kopienu Latvijā.

Sertifikācijas procesam varēs sekot līdzi LaIPA komunikāciju kanālos - LaIPA mājas lapā, Facebook, Instagram un parmūziku.lv, kā arī TVNET, kur iknedēļu tiks publiskoti Latvijā klausītāko dziesmu topi.