Vai drīkst publiski atskaņot mūziku no Youtube bez licences? Atbild LaIPA jurists

31.07.2019

Autors: Parmuziku.lv

Vai drīkst publiski atskaņot mūziku no Youtube bez licences? Atbild LaIPA jurists

Vienmēr aktuālais jautājums par publisko izpildījumu no interneta resursiem un oriģinālajiem ierakstiem.

Iesūtītais jautājums

 

Tā kā esat Latvijas izpildītāju un producentu apvienība, es taču drīkstu publiski atskaņot ārvalstu mūziku, piemēram, no youtube.com? Un kādēļ jāmaksā, ja publiski atskaņošu oriģinālo albumu, par kuru mākslinieks jau ir saņēmis honorāru? Kā es varu ticēt ka LaIPA pārskaitīs manu samaksāto naudu konkrētajam izpildītājam?

 

Atbild LaIPA jurists

 

Biedrība Latvijas izpildītāju un producentu apvienība (LaIPA) ir Latvijas biedrības nosaukums, bet tas nenozīmē, ka LaIPA ir tiesīga pārstāvēt tikai Latvijas izpildītājus un fonogrammu producentus. 

Latvijā skan dažāda mūzika, ne tikai Latvijā radīta. LaIPA, pamatojoties uz Autortiesību likumu un Kultūras ministrijas izsniegto atļauju, administrē gan pašmāju, gan ārvalstu izpildītāju un fonogrammu producentu tiesības. Turklāt LaIPA ir ārvalstīs atzīta kolektīvā pārvaldījuma organizācija, kas darbojas starptautisku blakustiesību organizāciju tīklā, tādējādi biedrība ir pilnvarota pārstāvēt vispasaules izpildītāju un producentu mantiskās tiesības.

Sīkāku informāciju par LaIPA starptautisko sadarbību iespējams iegūt šeit

Obligātais kolektīvais pārvaldījumsAutortiesību likums (precīzāk tā 52.pants) nosaka, ka blakustiesību subjektu mantiskās tiesības attiecībā uz komerciālos nolūkos publicētu fonogrammu izmantošanu publiski vai publiskajā izpildījumā, tiek administrētas tikai kolektīvi. LaIPA kā kolektīvā pārvaldījuma organizācija pārstāv pilnīgi visus izpildītājus un fonogrammu producentus uz Autortiesību likuma pamata. 

Ārvalstu izpildītāji un producenti saņem atlīdzību pamatojoties uz starpvalstu noslēgtajiem līgumiem, kas ir noslēgti ar citām mantisko tiesību kolektīvo pārvaldījumu organizācijām un vadošajām ierakstu kompānijām. Atlīdzību sadale notiek saskaņā ar lietotāju iesniegtām atskaitēm un tiek izmaksāta reizi gadā.

Ja publiskā vietā plānots atskaņot ar autortiesībām aizsargātus mūzikas ierakstus, tad pirms tam jāsaņem atļauja jeb licence no LaIPA, kā arī no AKKA/LAA, kas administrē autortiesības.

 

Parmuziku.lv komentārs

 

Neatkarīgi no atskaņotās mūzikas resursa (internets, diski, radio u.c.), atļauja jāsaņem tieši publiskajam izpildījumam!

Ja mūzika ir nepieciešama publiskam pasākumam un tiek izmantota kāda mērķa sasniegšanai - apmeklētājiem tīkamai atmosfērai klubā, kafejnīcā vai veikalā, reklāmas vai sociālajai akcijai, patīkamai atmosfērai birojos, viesnīcās u.c. - ir taču tikai godīgi, ka mūzikas tapšanā iesaistītie, kas nodrošina visu iepriekš minēto mērķu sasniegšanu, saņem atlīdzību par ieguldīto darbu!  Mājās, ģimenes un tuvāko draugu lokā mūzikas atskaņošanai atļauja nav nepieciešama - par šim mērķim atskaņoto mūziku klausītāji norēķinās, iegādājoties ierakstus legāli.

Der atcerēties: legāli iegādāti ieraksti un maksa par publisku atskaņojumu nodrošina līdzekļu atgriešanos mūzikas nozarē, kas savukārt palīdz stimulēt tās attīstību!

Atbalstīsim mūzikas radītājus, kas mūs iepriecina ikdienā!