Mūzikas klausīšanās pirms miega

26.09.2017

Mūzikas klausīšanās pirms miega

Vai esi ievērojis, ka dažkārt mūzika padara tevi miegainu? Izrādās, mūzika palīdz iemigt ne tikai maziem bērniem, bet arī pieaugušajiem. Tā ne vien palīdz aizmigt ātrāk, bet arī uzlabo vispārējo miega kvalitāti, kā rezultātā cilvēks no rīta jūtas možāks un ir labāk izgulējies.

Pētījumi rāda, ka cilvēkiem, kurus moka regulārs bezmiegs vai citi miega traucējumi, pirms iešanas gulēt ir pat ieteicams klausīties mūziku. Ir zināms, ka mūzika iedarbojas uz centrālo nervu sistēmu un tai piemīt relaksējošs efekts, kas novērš nemiera stāvokli ķermenī. Mūzika iedarbojas uz cilvēka ķermeni arī fiziskā veidā, palēninot sirdspukstus un elpošanu. Tieši tāpēc mūzika ļauj ātrāk aizmigt un atbrīvot prātu.

Tika veikts pētījums, kurā atklājās, ka klausoties mūziku 45 minūtes pirms gulētiešanas trīs nedēļu garumā, paaugstinās miega ilgums, palielinās miega kvalitāte, cilvēks spēj ātrāk iemigt un ir produktīvāks dienas laikā.  

Kādu mūziku izvēlēties? Gaumes ir dažādas, tomēr tai noteikti vajadzētu būt mierīgai, ar lēnu ritmu, kas nomierinās nervu sistēmu. Vari izmēģināt dažādus žanrus, piemēram, klasisko, džeza, akustisko mūziku u.c. Vari sastādīt savu miega plejlisti vai izvēlēties kādu no nu jau gandrīz katrā mūzikas platformā pieejamajām miega dziesmām.

 Daži no YouTube pieejamajiem sarakstiem:

 

Avoti: universityhealthnews.comsleep.org