Iepazīsties! Mēneša Industrijas cilvēks – Agnese Cimuška-Rekke!

15.04.2019

Autors: Parmuziku.lv

Iepazīsties! Mēneša Industrijas cilvēks – Agnese Cimuška-Rekke!

Turpinām iepazīstināt ar industrijas cilvēkiem, kuri vairāku gadu laikā ir paveikuši nozīmīgus darbus nozares attīstībai, kuru darbi spēj iedvesmot un rosināt jauniem spēkiem izvēleties savu nākotnes nodarbošanos saistīt ar Latvijas mūzikas industriju.

Aprīļa pirmajās dienās Rīgā notika dziesmu rakstīšanas nometne RIGaLIVE, kas ir jau ceturtais pasākums, kurā, kopā sanākot mūzikas autoriem, izpildītājiem un producentiem, tiek radītas jaunas dziesmas. Pirmā dziesmu nometne notika 2017. gada rudenī un kopš šī brīža ir tapuši vairāk kā 30 dziesmu demo, no kuriem realizētas vairāk kā puse, topot par pilnībā ierakstītām dziesmām. Populārākā šajās nometnēs tapusī dziesma ir repera Anša “Zemes Stunda” ar Kristīnes Pāžes dalību. Šo nometņu rīkotāja ir Agnese Cimuška-Rekke.  Un tas ir tikai viens no uzdevumiem, starp daudziem citiem pienākumiem ikdienas darbā, biedrībā - Latvijas Mūzikas attīstības biedrības/ Latvijas Mūzikas eksports.   

Agnese Cimuška /39 gadi/ Latvijas Mūzikas attīstības biedrības/ Latvijas Mūzikas eksports izpilddirektore

Izglītība: Salacgrīvas vidusskola, Latvijas kultūras skola. Pamesta – bērnu mūzikas skola, vijoles klase. Nepabeigta Daugavpils universitāte, aizbraucu laimi meklēt uz Ameriku.

Darba pieredze:

  • Biedrības „Latvijas Mūzikas attīstības biedrība/ Latvijas Mūzikas eksports”/ izpilddirektore;
  • SIA “Pasadena Group Promotion”, mūzikas ierakstu kompāniju/ mārketinga projektu vadītāja;
  • SIA „Platforma Rekords”, mūzikas ierakstu kompānija un mūzikas izdevniecība/ projektu vadītāja;
  • SIA „Douglas Latvija”/ mārketinga projektu vadītāja;
  • SIA “SAUNAGS”, jauniešu izdevumu POPCORN un PUFF -  mārketinga menedžere;
  • Daugavpils Latviešu kultūras centrs – svētku režisore.
  • Dalība projektos:  Latvijas muzikālās līgas TV šova „Cīņas klubs”, Jāņa Streiča jubilejas koncerts Preiļos, Līgo vakars Ērgļos ar Raimondu Paulu, „Mikrofons 2005”, „Radio SWH Latvijas mūzikas gada tops 2007” u.c.

Hobiji: Viens no maniem hobijiem ir mans darbs.  Man ļoti patīk lasīt – gan grāmatas, gan sēnes, patīk dārzkopība, brīvo laiku pavadu ar ģimeni ārpus Rīgas - Salacgrīvā vai Raganā, tuvāk dabai!

 

Aprīļa sākumā notika nu jau kārtējā RIGaLIVE dziesmu rakstīšanas nometne. Pastāsti, lūdzu,  kā nonāci līdz idejai un kā šis notikums ir attīstījies kopš tā sākuma?

Daudzās valstīs notiek līdzīgi pasākumi - dziesmu rakstīšanas nometnes, ideja, ka Latvijā arī vajag šādu pasākumu man bija vairākus gadus. Idejas realizācijai visilgāko laiku prasīja domubiedru atrašana, līdz izdevās uzrunāt Kasparu Ansonu un Krišjāni Geidānu. Pirms organizējām pasākumu Rīgā, izlūkbraucienā uz Tallinas dziesmu rakstīšanas nometni devās Arnis Račinskis, Aminata un Alise Joste. Pēc nometnes satikāmies, pēc mūziķu mirdzošajām acīm un emocijām bija skaidrs, ka šāds pasākums varētu būt noderīgs arī citiem mūziķiem. Pirmais pasākums bija vislielākais izaicinājums, jo nezinājām cik liela būs interese vai kāds vispār pieteiks savu dalību. Pieteicās ap 45 dalībnieki, viņu vidū bija Dons, Noep (Igaunija), Markus Riva, Dvīnes, Aminata, Justs. Ar katru nākamo nometni dalībnieku pieteikumu skaits pieaug, pēdējai nometnei saņēmām vairāk par 120 pieteikumiem no 8 valstīm. Salīdzinot pirmās nometnes dziesmas un pēdējās nometnes dziesmas, ir vērojama interesanta tendence, ka arvien vairāk dziesmas tiek sarakstītas latviski, arī tajās komandās,kur visi dalībnieki nav no Latvijas. Šobrīd pie klausītājiem ir nonākušas 17 dziesmas un vairākas ir jau ceļā pie klausītājiem. Liels prieks,ka dziesmas ir aktīvā radio rotācijā, kā arī tiek klausītas straumēšanas servisos.

Tavā pārziņā ir  Latvijas Mūzikas attīstības biedrības/ Latvijas Mūzikas eksports – pastāsti, kas tas ir un kas ir Tavi tiešie pienākumi, ko Tu dari?

Biedrība „Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība” (turpmāk – LaIPA) un biedrība „Latvijas Mūzikas informācijas centrs” (turpmāk - LMIC) 2012. gada 12. oktobrī pieņēma lēmumu dibināt biedrību „Latvijas Mūzikas attīstības biedrība/Latvijas Mūzikas eksports” (turpmāk – Lmab/Lme). Biedrības mērķis ir atbalstīt Latvijas izpildītāju un producentu darbību un veicināt mūzikas industrijas attīstību Latvijā un Latvijā producētas mūzikas eksportu.

Manas darbadienas lielāko daļu aizņem projektu un atskaišu rakstīšana. Regulāras tikšanās ar mūziķiem gan tādiem,kuri tikko sper pirmos soļus mūzikas industrijā, gan jau tādi, kas “sāls pudu apēduši”. Tāpat tiek sekots līdzi mūziķu aktivitātēm Latvijā – darbs sociālajos tīklos. Šobrīd ir pamainījies biedrības fokuss, mazāk dalības notiek starptautiskajos pasākumos, vairāk šobrīd strādājam uz vietas – izglītojoši pasākumi, gatavošanās nākamajai dziesmu rakstīšanas nometnei rudenī, aktīvs darbs pie nometnes promo aktivitātēm.

 Ar kuru no padarītajiem darbiem/projektiem lepojies visvairāk?

Mūzika vienmēr ir bijusi mana sirdslieta, sevišķi latviešu mūzika. Esmu laimīga,ka daru darbu, kas mana sirdslieta. Liels prieks bija, kad biedrības pirmajos darbības gados bijām divas reizes nominēti kā labākais mūzikas eksporta ofiss un nominēti par labāko mūzikas industrijas prezentācijas pasākumu Somijā mūziks konferencē “Music And Media”. Gandarījums, ka LME darbība ir veicinājusi mūzikas eksporta organizāciju dibināšanu Igaunijā, Lietuvā, Polijā, Ungārijā, Slovākijā, ka mēs esam ņemti kā piemērs, ņemta vērā mūsu pieredze organizācijas darbībai, finansējuma piesaistei  utt. Tāpat liels prieks,ka mūsu aktīvā darbība ir veicinājusi Austrumeiropas mūzikas industrijas darba grupas izveidi un CEEntral Party izveidi. Kā arī noteikti ārzemju kolēģu novērtējums, kad tieku aicināta piedalīties dažādu projektu darba grupās, piem. mūzikas konference/festivāls “Reeperbahn festival” vairākus gadus pēc kārtas aicina mani kā vienu no 10 darba grupas dalībniekiem.

Kas ir nepieciešams, lai mūziķis varētu sevi eksportēt, cerēt uz attīstību ārvalstīs?

Konkurētspējīga mūzika, plāns un vīzija, zināšanas par mūzikas industriju, spēcīgs menedžments, kontakti un finanses. Noteikti ir jāstrādā arī uz vietējo tirgu, tā ir gan lieliska pieredze, vieta, kur “uzaudzēt muskuļus”, kā arī ārzemju sadarbības partneri noteikti papētīs ko konkrētais mūziķi ir sadarījis mājās. Kā arī noteikti būt orģināliem, nevienu kāds, kurš atgādina jau kut kur kaut ko dzirdētu. Visi meklē ko jaunu, svaigu, interesantu, unikālu. Uzdevums nav viegls. 

Kādi ir lielākie, biežākie ikdienas darbā sastopamie izaicinājumi?

Nozarei kopumā tas vienmēr būs finansējums, tāpat kā finanšu piesaiste organizācijas projektu realizācijai. Ārzemju kolēģiem aizvien lielu izbrīnu raisa cik daudz mēs spējam izdarīt ar ierobežotiem finansiālajiem resursiem. Liels izaicinājums ir saskaroties ar skeptiķiem, neļauties emocionāli salūzt. Nozarē trūkst darbotiesspējīgi un zinoši mūzikas menedžmenta cilvēki. Kā arī tīri cilvēcīgi ir diezgan grūti ieplānot atvaļinājumu, jo darbs dzen darbu, tāds vāveres ritenis.

Kuras izglītības ceļā apgūtās prasmes pielieto darbā?

Vislabākā pieredze tiek iegūta darot, noteikti arī kļūdoties un izanalizējot katru izdošanos vai neizdošanos.

Kādā veidā starptautiskā pieredze palīdz ikdienas darbos?

Izpratne par norisēm mūzikas industrijā un noteikti satiktie cilvēki. Dalība starptautiskajos pasākumos ļoti bieži dod jaunu sparu un iedvesmu.

Kur Latvijā smelties zināšanas un iedvesmu, lai būtu konkurētspējīgs industrijas dalībnieks.

Apmeklēt LMab/LME organizētos izglītojošās aktivitātes, konsultēties pie kolēģiem, sekot līdzi norisēm pasaulē un Latvijā, noteikti atbalstīt un apmeklēt Latvijas mūziķu pasākumus

Vai tādai mazai valstij, kā Latvijai ir iespējas iegūt konkurētspējīgu vietu pasaules mūzikas kartē?

Noteikti, tāds ir viens no dziesmu rakstīšanas nometnes organizēšanas mērķiem! Mums jāatceras,ka joprojām esam jauna industrija, mēs mēģinam noķert vilcienu,kurā daudzas valstis brauc jau 50 gadus.

Nobeigumā, lūdzu, dod padomus jauniešiem, kas strādāt industrijā?  Mūziķiem, kuri vēlas panakumus ārpuss valsts robežām?

Nekautrēties uzdot jautājumus. Nav stulbu jautājumu, stulbi ir tos neuzdot. Veidojiet kontaktus, palieciet labās attiecībās, nekad nevar zināt, kurā brīdī ar ko krustosies ceļi un nebaidīties sapņot.

Mūziķiem – radīt konkurētspējīgu mūziku, atrast zinošu un savā ziņā dullu menedžmentu, ambīcijas, labus kontaktus un finanses, lai sasniegtu savus mērķus.

Visa pamatā ir darbs. Negribas sagraut ilūziju par to, ka kāds atnāks, izdzirdēs un atklās. Lai tas notiktu ir jābūt ko atklāt!