Atbilstoša fona mūzika novērš bailes no zobārsta

11.03.2019

Atbilstoša fona mūzika novērš  bailes no zobārsta

Zinātnieki jau labu laiku iepriekš ir atklājuši, ka cilvēki ir kā mūzikas instrumenti – viņus var “uzskaņot” dažādās tonalitātēs, vien izpildot noteikta veida mūziku. Ārzemēs to aktīvi izmanto pediatrijā, psihoterapijā, ķirurģijā, kā arī – cīņā ar bailēm no zobārsta. Turklāt, tā izrādās tā ir viena varen iedarbīga metode.

Dramatisku situāciju atklāj Amerikas Endodontu asociācijas veiktais pētījums, kurā 80% pilngadīgo respondentu apgalvojuši, ka baidās no zobārsta. Tā pamatā ir dažādi iemesli, taču visbiežāk  pietiek ar vienu negatīvu pieredzi, lai ar sekām cīnītos visu turpmāko dzīvi. Taču -  bez zobārsta neiztikt!

Viena no efektīvākajām metodēm cīņā ar šīm bailēm ir mūzikas atsakņošana. Pierādīts, ka noteikta ritma mūzika var pazemināt asinsspiedienu, samazināt sāpes, kā arī ļaut pārvarēt bailes. Vispatīkamākās  zobārsta vizītes pacienti piedzīvojuši, kabinetā klausoties klasisko mūziku, – jo īpaši klaviermūziku. Lai sasniegtu labāku rezultātu, speciālisti iesaka to atskaņot arī uzgaidāmajā telpā.

2008. gadā žurnālā “Medscape“ publicētais pētījums atklāja, ka tieši Mocarta sonātes samazina sistemātisko stresa hormona līmeni, kas, savukārt, izraisa asinsspiediena pazemināšanos un sirdsdarbības ātruma samazināšanos. Lai arī vēl nav līdz galam noskaidrots, kā tieši šis process notiek, skaidri zināms, ka tas patiešām var novērst sāpes vai, precīzāk, novērst pacienta uzmanību no sāpēm.  

Taču arī mūsdienu mūzika var palīdzēt. Piemēram, pierādīts, ka “Pearl Jam” klausīšanās pat efektīvāk samazinās spriedzi un vairāk atslābinās nekā, klausoties Mocartu. Šī stila mūzika spēj arī efektīvāk mazināt naidīgumu, taču tajā pat laikā tā samazina enerģijas līmeni un prāta asumu.

Kā zināms, labs pretsāpju līdzeklis ir laimes hormons, kas arīdzan var palīdzēt cīņā ar bailēm. Salīdzinot klasisko mūziku ar tehno mūziku, šis hormons ievērojami palielinās abos gadījumos. Interesanti, ka, klausoties Vivaldi "Vasara" (3. daļa, presto), rodas vairāk laimes hormonu nekā “Red Hot Chili Peppers” dziesmu “The power of equality”.

Daudzi speciālisti jau savos kabinetos izmanto šo metodi un atzīst, ka vislabākie rezultāti sasniegti, ja pacients var izvēlēties sev tuvāko skaņdarbu.

Avoti:

Music for Anxiety: Mozart vs. Metal

Music interventions for dental anxiety

Using music to manage dental anxiety