Vai zināji? Mūzika var padarīt tevi gudrāku!

14.06.2017

Vai zināji? Mūzika var padarīt tevi gudrāku!

Mūziku un tās ietekmi uz cilvēku pēta gadiem ilgi. Arvien jaunos atklājumos lasāms un dzirdams par to, ka mūzika izraisa pozitīvas pārmaiņas, ietekmējot cilvēka garastāvokli un uzvedību. Mūzika tieši iedarbojas uz cilvēka smadzenēm, radot pārmaiņas un uzlabojumus.

Nav noslēpums, ka dažādi mūzikas žanri apvienojumā ar tā brīža garastāvokli, ietekmē mūsu emocionālo pasauli. Nereti atceramies dziesmu vārdus un melodiju pat nepiepūloties. Izpētīts, ka apkārtējās vides troksnis un dabas skaņas fonā mērenā daudzumā var atjaunot smadzeņu bojājumus un veicināt mūsu radošās izpausmes. Tas nozīmē, ka mūzika ne tikai relaksē, bet ir pat veselīga!

Mūzikas pozitīvā ietekme liek secināt, ka visveselīgākie ir paši mūziķi, jo viņi ne tikai klausās, bet arī rada mūziku, spēlē mūzikas instrumentus un raksta dziesmu vārdus. Viss šo darbību kopums pozitīvi ietekmē mūziķu veselību, trenē atmiņu un smadzeņu darbību. Saskaņā ar dažādiem pētījumiem, mūzikas instrumenta spēles apgūšana jau agrā bērnībā var attīstīt runu un neverbālo komunikāciju.

Žurnālā “News in Health” Hārvardas medicīnas skolas neirozinātnieks Gotfrīds Šlauga (Gottfried Schlaug) izpētījis un secinājis, ka mūziķu smadzenēm ir vairāk saistošo nervu, kas savieno kreiso smadzeņu puslodi ar labo.

“Kad cilvēks rada mūziku, dzied, spēlē mūzikas instrumentu, tiek iesaistīti dažādi smadzeņu centri, tai skaitā redzes, dzirdes un mehānikas centri.” G. Šlauga pastāstījis žurnālam “News In Health”. “Tieši šī iemesla dēļ mūzikas radīšana ir veids, kā ārstēt neiroloģiskas saslimšanas un traucējumus.”

Avots - mic.com