Latvijā abonētajam tiešsaistes saturam varēs piekļūt arī ārzemēs

19.05.2017

Latvijā abonētajam tiešsaistes saturam varēs piekļūt arī ārzemēs

Eiropas Savienības iedzīvotājiem, atrodoties citās Eiropas valstīs, drīzumā būs iespēja piekļūt mājās abonētajam tiešsaistes saturam – TV pārraidēm vai filmām, aģentūru LETA informēja Eiropas Parlamenta (EP) preses sekretāre Latvijā Signe Znotiņa-Znota.

Ceturtdien apstiprinātie noteikumi, par kuriem Eiropas Parlamenta (EP) un ES Padomes sarunu dalībnieki neformāli bija vienojušies jau februārī, paredz atcelt ierobežojumus, kas ES iedzīvotājiem, atrodoties citā Eiropas valstī, liedza piekļuvi filmām, televīzijas (TV) seriāliem, mūzikai, spēlēm vai sporta pārraidēm, par kurām viņi maksā abonentmaksu savā mītnes zemē, informē aģentūra LETA. 

Jaunie noteikumi apstiprināti ar 586 pret 34 balsīm, bet 8 deputātiem atturoties.

Tiešsaistes pakalpojumu sniedzēji varēs veikt efektīvus un samērīgus pasākumus, lai pārliecinātos, ka abonents nav pārcēlies uz pastāvīgu dzīvi citā ES dalībvalstī un tādējādi netiek pārkāpti autortiesību nosacījumi, kas katrā valstī var atšķirties. Par abonenta dzīvesvietu būs atļauts pārliecināties, piemēram, izmantojot ID kartēs pieejamo informāciju, maksājumu informāciju, publiski pieejamo informāciju par nodokļu nomaksu, pasta adresi vai veicot IP adreses pārbaudi.

Kaut gan noteikumi attieksies tikai uz maksas pakalpojumiem, arī bezmaksas satura piedāvātāji varēs piedāvāt savus pakalpojumus iedzīvotājiem, kuri devušies uz ārzemēm. Tādā gadījumā arī viņiem būs jāievēro pastāvīgās dzīvesvietas pārbaudes nosacījumi.

Likumprojekts vēl oficiāli jāapstiprina ES Padomei. Deviņu mēnešu laikā pēc regulas stāšanās spēkā dalībvalstīm būs jāievieš jaunie noteikumi.