Kādas ir mūzikas ieraksta producenta tiesības?

07.11.2016

Kādas ir mūzikas ieraksta producenta tiesības?

Arī mūzikas ieraksta producentam likums ir devis tiesības saņemt atlīdzību par viņam piederošiem mūzikas ierakstiem, kā arī atļaut vai aizliegt konkrētus to izmantošanas veidus.

Kas ir mūzikas ieraksta producents?

Juridiskā izpratnē mūzikas ieraksta vai fonogrammas producents var būt gan fiziska, gan juridiska persona, kura uzņemas iniciatīvu un ir atbildīga par izpildījuma skaņu, citu skaņu vai skaņu atveidojuma pirmās fiksācijas (ieraksta) veikšanu skaņu nesējā (CD, digitālā formātā utt.).

Fonogrammas producentu var saukt arī par projekta vadītāju, kurš vada mūzikas ieraksta procesu, atbild par finansiālo un juridisko pusi. Fonogrammas producents var iesaistīties radošajā procesā, piemēram, kā ieraksta skaņu inženieris vai viens no mūziķiem. Fonogrammas producents var arī tieši neiesaistīties radošajā procesā, algojot izpildītājus un inženieri, kas realizēs fonogrammas māksliniecisko ieceri.

Kādas ir mūzikas ieraksta producenta tiesības?

Līdzīgi kā izpildītājiem, arī mūzikas ierakstu producentiem ir likumīgas tiesības saņemt atlīdzību ik reizi, kad tiek atskaņoti viņam piederoši mūzikas ieraksti. Izmantošanas veidi ir dažādi - pārraidīšana radio vai TV, atskaņošana publiski – veikalos, bāros, restorānos, deju/mūzikas klubos, sporta klubos, frizētavās, skaistumkopšanas salonos un citās publiskās vietās, kā arī retranslēšana kabeļtelevīzijā vai satelītu TV. Vairāk lasi šeit.

Mūzikas producentam ir tiesības savus ierakstus atļaut vai aizliegt:

 

  • izplatīt;
  • padarīt pieejamus sabiedrībai pa vadiem vai citādā veidā tādejādi, ka tiem var piekļūt individuāli izraudzītā vietā un individuāli izraudzītā laikā. Piemērs: Interneta straumēšanas platformās mūzikas ierakstus iespējams noklausīties jebkurā laikā un gandrīz jebkurā vietā, ja vien tiesību turētāji šādu iespēju attiecīgam reģionam nav lieguši.
  • nomāt, īrēt un publiski patapināt, arī gadījumos, kad tās izplatījis pats fonogrammas producents vai tas noticis ar viņa piekrišanu. Piemērs: bibliotēkas fonotēkas krājumos cilvēkiem ir iespēja noklausīties dažādos gados izdotus mūzikas ierakstus.
  • tieši vai netieši, īslaicīgi vai pastāvīgi reproducēt. Piemērs: Šo iespēju visbiežāk izmanto diskžokeji, kas veido savas mūzikas ierakstu izlases konkrēta pasākuma vajadzībām.