Kā uzlabot izpildītāju iespējas saņemt atlīdzību no straumētajiem ierakstiem?

26.08.2015

Kā uzlabot izpildītāju iespējas saņemt atlīdzību no straumētajiem ierakstiem?

Laikā, kad mūziku interneta platformās un straumēšanas servisos patērē arvien biežāk visā pasaulē, aktuāls ir jautājums par vispiemērotāko atlīdzības modeli arī pašiem izpildītājiem, kuri ir iesaistīti mūzikas ierakstu tapšanā.

Protams, atkarībā no noslēgtās vienošanās, mūziķi saņem vienreizēju samaksu apmaiņā pret iespēju izmantot ierakstus digitālajā vidē. Tas ir viens no veidiem, kā saņemt atlīdzību no straumētajiem ierakstiem, taču ne vienmēr izpildītājiem atlīdzības lielums šķiet pietiekami adekvāts/liels atbilstoši klausīšanās reizēm jeb tam, cik populārs ir bijis ieraksts. Parasti izpildītājs ar ieraksta producentu noslēdz vienošanos, kuras ietvaros saņem atlīdzību no šī producenta, kurš lielākoties arī ir tiesību turētājs, producējot konkrētu ierakstu.

Lai veicinātu godīgas samaksas principus par izpildītāju ierakstu izmantošanu digitālajā vidē, aicinām izpildītājus piedalīties unikālā kampaņā Fair internet. To rīko četras starptautiskas organizācijas, kuras pārstāv Eiropas izpildītājus - AEPO-ARTIS, EuroFIA, FIM un IAO, uzrunājot vairāk kā pusmiljonu izpildītāju visā pasaulē.Turklāt jautājums ir īpaši aktuāls arī ES institūcijās, kur pašlaik notiek aktīvas diskusijas par saistošajiem likumiem autortiesību jomā.

 

Latviešu mūziķiem – iespēja atbalstīt kampaņu Fair Internet un izveidot savu video

Arī visiem Latvijas mūziķiem ir iespēja būt daļai no kampaņas, to atbalstot ar savu parakstu, lai veicinātu godīgās samaksas ieviešanas principus. Šobrīd ir savākti jau vairāk kā 7000 parakstu, taču katra balss ir no svara.

Izdari to šeit.

Otrs veids, kā atbalstīt digitāli un būt daļai no kampaņas, ir izveidot video ar Fair Internet logotipu, ierunājot šo ziņu:

"My name is ..[tavs vārds], I am a musician and I support the Fair Internet campaign."

Video ziņojums jānopublicē Fair Internet Facebook lapā un savā tviterkontā, lietojot mirkļabirku #FairInternet4Performers un pieminot @FairInternet4P.

 

Kā to dara citi pasaules izpildītāji?