Sanita Buiķe: "Veiksmīgi izvēlēta mūzika var veicināt pirktspēju"

09.08.2018

Sanita Buiķe:

Dizaina konceptveikalā “pienene” apmeklētāji aicināti ne tikai iegādāties Latvijas dizaineru radītās lietas, bet arī uz mirkli relaksēties, pusdienojot vai iedzertot tasi gardas kafijas. Kafejnīcas īpašniece Sanita Buiķe uzskata, ka mūzikas klātbūtnei ir nozīme, un šādai vietai visatbilstošākie ir neitrāli fona skaņdarbi, kas apmeklētājiem liek justies labi.

“Mūzikai ir jābūt klātesošai, bet ne dominējošai. Tai jābūt kā svecei, kas sniedz relaksējošu noskaņu. Fona mūzika neprasa iedziļināties vārdos un nav svarīgi, ka, izejot no veikala, neatcerēsies, kas tieši ticis atskaņots. Svarīgi, lai aizej  ar sajūtu, ka mūzika ir likusi justies labi,“ uzsver Sanita. Viņa atklāj, ka vasarā “pienenē” visbiežāk atskaņo tieši latviešu mūziku, aptverot dažādus žanrus ; izņemot šlāgermūziku.  Jautāta, kāpēc izvēle krīt par labu latviešu mūzikai, Sanita atbild, ka ir bijuši gadījumi, kad, ārzemju klietni bijuši ļoti iepriecināti, atpazīstot  veikalā atskaņoto “Prāta Vētras” dziesmu. Tas veido saikni ar apmeklētāju.

Papildus latviešu mūzikai, svarīgu lomu ieņem arī neitrāla, bet patīkama fona mūzika, kas, kā atzīst konceptveikala īpašniece, tiek atskaņota, vadoties pēc pašu sajūtām un gaumes. 

Lai gan Sanita uzskata, ka šobrīd grūti izmērīt mūzikas nozīmi savā biznesā, “pienenes” darbinieki dažkārt  novērojuši dažas likumsakarības. Ir gadījumi, kad apmeklētāji plāno izstaigāt tikai veikala daļu, bet, pēc brīža, nolemj palikt ilgāk un panašķoties ar kādu kūkas gabaliņu. Iespējams tieši patīkamā mūzika bija iemesls pakavēties ilgāk. Reizēm cilvēki, ienākot veikalā, sāk dungot līdzi atpazīstamai melodijai. “Mūzika var uzlabot garastāvokli, kā arī, skatoties no biznesa viedokļa, veiksmīgi izvēlēta, tā var veicināt lielāku klientu pirktspēju,” atklāj Sanita. 

Sanita uzsver, ka svarīgs faktors, atskaņojot jebkāda veida mūziku, ir tās izvēlētais skaļums. Viņa to uzskata par lielu kļūdu mūziku noregulēt tik skaļi, ka tā traucē sazināties ar sarunu biedru. Tāpat, nācies saskarties ar vietām, kur skan radio. Arī tas traucē noskaņai, jo pat vislabākās dziesmas spēj izbojāt reklāmas pauze: “Ar reklāmām mēs saskaramies ik uz soļa, tāpēc, dodoties baudīt vakariņas, tā ir pēdējā lieta, ko cilvēks vēlas dzirdēt.”

Par pētījumu “Mūzikas patēriņa indekss”
Biedrība “Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība” sadarbībā ar pētījumu kompāniju “Kantar TNS” veic pētījumus par mūzikas klausīšanās paradumiem, aptaujājot ekonomiski aktīvos Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18-55 gadiem. Pētījuma jautājumi ir sadalīti divās daļās – regulārie jautājumi, kas attiecas uz iedzīvotāju mūzikas patēriņu un viedokli par mūzikas radītāju tiesību ievērošanu, un mainīgā jautājumu daļa, kuras mērķis ir noskaidrot sabiedrības attieksmi pret aktuālajiem notikumiem mūzikas nozarē dinamikā.