Eiropas Parlaments noraida Juridiskās un cilvēktiesību komisijas sagatavoto Autortiesību direktīvas projektu

09.07.2018

Eiropas Parlaments noraida Juridiskās un cilvēktiesību komisijas sagatavoto Autortiesību direktīvas projektu

Eiropas Parlamenta plenārsēdes balsojumā jūlija sākumā vairākums ar nelielu pārsvaru lēma noraidīt ilgi apspriesto Direktīvu par autortiesībām vienotā digitālajā tirgū. ES ierosinātās autortiesību reformas atkal tiks apspriestas septembrī, dodot šīs politikas veidotājiem vairāk laika, lai to pilnveidotu.

Parlaments plenārsēdē ar 278 balsīm pret 318 un 31 deputātam atturoties, noraidīja 20. jūnijā apstiprināto pilnvaru projektu. Autortiesību direktīvas  sākotnējais mērķis bija atjaunot autortiesību aktus, kas būtu piemēroti moderno tehnoloģiju laikmetam. Taču lielas diskusijas izraisījis 11. pants, kas paredz, ieviest maksu par jebkuras interneta platformas saites izmantošanu un 13. pants, kas tīmekļa vietnēm uzliku papildu autortiesību regulas, augšupielādējot video. Lai arī direktīva sākotnēji bija paredzēta, lai cīnītos ar nelegālām mūzikas un video straumēšanas vietnēm, 13. pants skartu jebkuru materiālu, uz kuru var attiecināt autortiesības - foto, audio, video, tekstus u.c.

Pēc balsojuma EP ziņotājs Aksels Voss (Axel Voss; EPP, Vācija) sacīja: “Diemžēl deputātu vairākums neatbalstīja manu un Juridisko jautājumu komitejas nostāju, taču tā ir daļa no demokrātiskā procesa. Mēs pie šī jautājuma atgriezīsimies septembrī, kad mēģināsim kliedēt cilvēku bažas, vienlaikus pielāgojot autortiesību noteikumus digitālā laikmeta prasībām.”

Saskaņā ar Eiropas Parlamenta reglamentu vismaz 10% deputātu (76) var iebilst pret komitejas apstiprināto sarunu mandātu un pieprasīt balsojumu plenārsēdē. Šajā gadījumā tika savākts nepieciešamais skaits deputātu parakstu.

Direktīvas gaitām Eiropas Parlamentā līdzi seko autoru un blakustiesību īpašnieku organizācijas visā pasaulē. Starptautiskajā fonogramu industrijas federācijā (IFPI) apvienojušās 1300 organizācijas no 59 valstīm, tajā skaitā arī Latvija.

Avoti: 
akka-laa.lv
europarl.europa.eu
www.completemusicupdate.com/article/european-parliament-votes-down-copyright-directive-meaning-further-safe-harbour-debate-in-september/