Santa Eismonte: “Mierīga atmosfēra liek kafejnīcā uzturēties ilgāk”

11.06.2018

Santa Eismonte: “Mierīga atmosfēra liek kafejnīcā uzturēties ilgāk”

Provansas stilā iekārtotā Miera ielas kafejnīca “Mierā” nudien ir vieta, kur meklēt glābiņu no pilsētas kņadas un ikdienas rūpēm. Par to padomāts, veidojot tās konceptu un lielu lomu miera gūšanā spēlē arī īpaši atlasīta mūzika. Arī “Mūzikas patēriņa indekss” apstiprina, ka atmosfērai atbilstoša mūzika ir iemesls 65% respondentu, lai kādu no kafejnīcām ierindotu iecienītāko sarakstā.

Kafejnīcas īpašniece stāsta, ka pati mūziku klausās apzināti, lai to izbaudīt un izjustu un pēc šāda principa vadās arī savā biznesā. “Ar mūzikas palīdzību ļoti daudz ko var panākt ­- tieši atmosfēras un kopējās noskaņas ziņā,“ stāsta “Mierā” vadītāja Santa Eismonte, kurai, dibinot uzņēmumu, jau bija skaidrs, ka tajā vēlēsies miermīlīgu atmosfēru un, ka tās radīšanā lielu lomu spēlē tieši mūzika.

Viņa atminās, kā pirmajos gados regulāri ieguldīja līdzekļus mūzikas saraksta atjaunošanai, pērkot albumus, bet nu jau kādu laiku izmanto mūzikas straumēšanas platformu Spotify. ”Mūsdienās, kad oficiāli drīkst atskaņot mūziku  no interneta, turklāt par ļoti zemu samaksu, man šķiet, dīvaini to neizmantot,” viņa stāsta un norāda, ka  radio, kurā nepārtraukti skan reklāmas un tiek daudz runāts, savā kafejnīcā neatskaņotu. “Jau ikdienā reklāmas dzirdam un redzam ik uz soļa, bet kafejnīca vai restorāns ir vieta, kur cilvēki dodas atpūsties, mierīgi ieturēt maltīti vai padzertu kafiju.” 

Santa atminas, ka reiz vēlējusies apmeklēt kādu ārpus Rīgas atvērtu kafejnīcu, par kuru bija dzirdētas labas atsauksmes, bet skaļās un “uzmācīgi alternatīvās” mūzikas dēļ viņa tur nav uzkavējusies. “Manuprāt, svarīgi, lai mūzika nav uzmācīgi skaļa vai pārāk alternatīva. Svarīgi, lai var mierīgi sarunāties vai arī dzirdēt savas domas.” Taču arī populāro mūziku viņa savā kafejnīcā neatskaņotu, bet neapgalvo, ka tā citā kafejnīcā būtu  noteikti būtu slikta izvēle. Galvenais, lai tā saskan ar kafejnīcas konceptu.

“Mierā” skan interjeram pielāgota, harmoniska franču mūzika un par tās atbilstību vadītāja spriež pēc klientu stāstītā, ka iecerēto dažu minūšu vietā kafejnīcā pavadījuši vairākas stundas. “Ļoti bieži saņemam komplimentus par mūzikas izvēli, tas norāda, ka esam izvēlējušās atbilstošo mūziku,” viņa secina.

Par pētījumu “Mūzikas patēriņa indekss”
Biedrība “Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība” sadarbībā ar pētījumu kompāniju “Kantar TNS” veic pētījumus par mūzikas klausīšanās paradumiem, aptaujājot ekonomiski aktīvos Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18-55 gadiem. Pētījuma jautājumi ir sadalīti divās daļās – regulārie jautājumi, kas attiecas uz iedzīvotāju mūzikas patēriņu un viedokli par mūzikas radītāju tiesību ievērošanu, un mainīgā jautājumu daļa, kuras mērķis ir noskaidrot sabiedrības attieksmi pret aktuālajiem notikumiem mūzikas nozarē dinamikā.