Viens no stipras imunitātes priekšnoteikumiem – regulāra mūzikas klausīšanās!

06.03.2018

Viens no stipras imunitātes priekšnoteikumiem – regulāra mūzikas klausīšanās!

Vairāki zinātniski pētījumi apstiprina, ka mūzika ne tikai uzlabo garastāvokli un ietekmē pašsajūtu, bet arī spēj uzlabot imunitāti. Tas saistāms ar mūzikas spēju mazināt stresu, tādēļ nevajadzētu par zemu novērtēt tās nozīmi ikdienas gaitās - jo īpaši darbā, kur no sarežģītām situācijām grūti izvairīties.

Saspringta darba diena nomierinošas klasiskās mūzikas vai uzmundrinošu dziesmu  pavadījumā ļaus vieglāk pārdzīvot dažādas stresa situācijas, nekā šāda pati diena, pavadīta klusumā. Pētnieki novērojuši, ka pietiek ar stundu ilgu mūzikas seansu, lai tas jau ietekmētu kopējo veselības stāvokli un tā spēju cīnīties ar tam uzglūnošajām slimībām. Vilkes Universitātes  (Wilkes Univercity) pētījums apliecina, ka, klausoties nomierinošu mūziku vai dziedot 60 minūšu garumā, stresa līmenis ievērojami krītas un paaugstinās antivielu skaits asinīs, kas arīdzan palielina izredzes nesaslimt.

Mūzikas trumpis cīņā pret slimībām slēpjas spējā raisīt pozitīvas emocijas. Maksa Planka (Max Planck) institūta doktors Ronijs Enks (Ronny Enk) to noformulējis šādi: ”Labsajūtas stāvoklis, kuru izraisa mūzika, noved pie fizioloģiskām izmaiņām ķermenī, kas, savukārt, liek stresa līmenim kristies, no kā tālāk izriet  imūnsistēmas uzlabošanās.”

Pētnieki neizceļ vienu konkrētu mūzikas stilu - vienlīdz veselīgi būs klausīties gan Bonobo, gan Vivaldi. Taču viņi norāda, ka vislabākie rezultāti tika sasniegti, klausoties klasisko mūziku, nomierinošu un atslābinošu mūziku, kā arī uzmundrinošu deju mūziku un perkusijas. Vērts pievērst lielāku uzmanību tieši perkusijām. 10 nedēļas garā Karaliskās Mūzikas Koledžas un Tenpvas vēža aprūpes centra veiktajā eksperimentā pierādīts, ka to spēlēšana spēj ne tikai uzlabot imunitāti, bet arī cīnīties ar tādu smagu un sarežģītu slimību kā depresija. Vērā ņemamas izmaiņas konstatētas arī, klausoties deju mūziku, pēc 50 minūšu sesijas, brīvprātīgo  klausītāju asinīs krietni palielinājies antivielu skaits, kas rūpējas par infekciju novēršanu, kā arī krities stresa hormonu līmenis.

Avoti:
https://www.renalandurologynews.com/urology/music-aids-patient-recovery-from-surgery/article/432986/
https://www.thesun.co.uk/news/1758879/music-can-boost-the-immune-system-and-tune-out-an-illness-study-finds/
https://www.klaudiascorner.net/the-sound-of-health/
https://www.telegraph.co.uk/news/uknews/2569640/Music-can-boost-your-immune-system.html