Vēja svilpošanu, sniega gurkstoņu vai grandžu – ko klausās snovotāji?

19.01.2018

Vēja svilpošanu, sniega gurkstoņu vai grandžu – ko klausās snovotāji?

Snovotāji iedalās divās grupās – tie, kuri dod priekšroku dabas skaņām un tie, kuri braucienu no kalna bez mūzikas nevar iedomāties. Tiesa, otrie ir krietnā vairākumā un austiņas viņiem ir neatņemama snovborda ekipējuma sastāvdaļa.

“Mūzika ir labs veids kā sevi uzmundrināt un noskaņot braucienam. Tā arī ļauj labāk pieņemt lēmumus,” atzīst Turīnas Ziemas olimpisko spēļu sudraba medaļas ieguvējs Denijs Kāss (Danny Kass).

Lai arī daudzi sportisti apgalvo, ka klausīties mūziku nobrauciena laikā ir bīstami, tam ir arī savi plusi. Proti, jau izsenis cilvēki ievērojuši, ka mūzika palīdz apslāpēt pašsaglabāšanās instinktu, tādējādi ļaujot paveikt varoņdarbus. Piemēram, Senās Romas karavīri, lai noskaņotos kaujai, sita bungas. Bet mūsdienās daudzi snovotāji kā rituālu iecienījuši pirms brauciena noklausīties savu personīgo himnu.  

Taču mūzika šajā subkultūrā spēlē daudz lielāku lielu lomu nekā tikai instruments, kas palīdz sasniegt labākus rezultātus. Sākotnēji snovbords netika atzīts kā sporta veids. Pirmais kalns Amerikā, kurā atļāva sportot arī snovotājiem, bija Mt. Baker Sietlā. Tajā pat laikā šajā reģionā izplatījās grandža mūzikas vilnis ar "Nirvanu" un "Mudhoney" priekšgalā. Tādēļ nav brīnums, ka tādi leģnedāri snovotāji kā Maiks Rankets (Mike Ranquet), Kriss Ročs (Chris Roach) un Kirks Valecs (Circe Wallace) bija ciešā draudzībā ar grandža mūziķiem. Piemēram, Ediju Vederu un Marku Ārmsu (Mark Arm) no "Mudheony". Tieši snovotājs Rankets ar savu drosmīgo un pat agresīvo braukšanas stilu un mežonīgi zilajiem matiem kļuva par grandža simbolu un šis mūzikas žanrs kļuva par šīs subkultūras vienojošo elementu. Arī tolaik uzņemtās snovotāju dienasgrāmatas "Totally Board" un "Critical Conditionpavadīja grandža un roka mūzika. Starp citu,tolaik vienas no populārākajām  grupām bija: "Big Black","Aversion" un "White Zombie". Savukārt, atsaucoties uz snovborda žurnālu “White Lines”, mūsdienās snovotāji iecienījuši psihedēliskā, eksperimentā un indīroka grupas, piemēram, “The Flaming Lips”, “Les Savy Fav”  un “Yeasayer”.

Bet viens no šī brīža labākajiem pasaules snovbordistiem, divkārtējais olimpiskais čempions Šons Vaits (Shaun White) mūzikas sarakstā  priekšroku dod smagā roka dziesmām. Piemēram“Led Zeppelin” "Whole Lotta Love", AC/DC "Thunderstruck" un “Danzig"Mother".

Atgādinām, ka Latvijā, atskaņojot mūziku publiskās vietās, nepieciešams saņemt Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības (LaIPA) atļauju. Vairāk par līgumiem un tarifiem uzzini šeit: laipa.org.

Avoti:

www.mtv.com/news/2295243/shaun-whites-10-fave-songs-for-shredding/
https://whitelines.com/longform/snowboarding-music
www.telegraph.co.uk/travel/ski/articles/the-best-songs-for-skiing-and-snowboarding/
https://whitelines.com/archive/features/snowboard-music/10-of-the-greatest-snowboarding-songs-volume-1.html
www.snowboardingdays.com/best-songs-to-listen-when-snowboarding/
www.snowboarder.com/tag/playlist/